Budapestre érkezett Vlagyimir Putyin

2019. október 30. 16:55 | behir

Szerdán délután megérkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre, akit a magyar kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadott a Liszt Ferenc repülőtéren. Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin szerdai tárgyalását követően több együttműködési megállapodást is aláírhat.

Orbán Viktor kormányfő idén már tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Orbán Viktor és az orosz elnök rendszeresen találkozik egymással. Legutóbb tavaly szeptemberében Moszkvában tárgyaltak egymással, most Vlagyimir Putyin jött Budapestre.

 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Az egyik legfontosabb politikai vezető

 

Az orosz elnökről kritikusai sokszor azt állítják, hogy teljesen elszigetelődött. Ennek kapcsán az Origo egyik cikkében kitér arra, hogy Putyin az egyik legfontosabb politikai vezető a világon, aki az elmúlt fél évben rendszeresen találkozott a nagyhatalmak vezetőivel.

Az írás példaként hozza fel, hogy az orosz és az amerikai elnök idén júniusban másfél órát át tárgyal egymással az idei G20-csúcstalálkozón. Vlagyimir Putyin Angela Merkellel és Emmanuel Macron francia elnökkel is egyeztetett.

 
Több együttműködést is köthetnek 

 

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalását követően több együttműködési megállapodsát is aláírhatnak a gazdaság, a sport és az űrkutatás területén, valamint a keresztény közösségek védelme érdekében. Várhatóan a friss szíriai fejleményekről is tárgyalhat a miniszterelnök és az orosz elnök.

Ennek kapcsán Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai újságírója a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy Magyarországnak ez fontos téma a közel-keleti keresztények védelme miatt.

Bende Balázs érdemi lépésekre számít a találkozón a magyar–orosz gázszállítási szerződés kapcsán. A megállapodás ugyanis 2021-ben lejár, és a magyar kormánynak kiemelt érdeke az ország gázellátásnak a biztosítása.

Forrás: M1, hirado.hu

 

További programok »

Itthon

Szarvas Péter: Sikertörténet a Modern Városok Program Békéscsabán

A Modern Városok Programban eddig elért eredmények miatt Szarvas Péter sikertörténetnek nevezte Békéscsaba MVP-s beruházásait a szeptemberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján. Mint mondta: Gyopáros Alpár kormánybiztos emelte ki néhány hete, hogy Békéscsaba az első három megyeszékhely között van a Modern Városok Program forrásainak felhasználásában és a beruházások gyorsaságában.
17:54
FEL