Budapesten járt a békéscsabai katolikus iskola énekkara

2017. november 30. 16:02 | behir

A közelmúltban a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda énekkara Budapesten járt.  Fő úti céljuk a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola meglátogatása volt.

A most újjászerveződött iskolai énekkarból negyven gyermek vett részt az egynapos kiránduláson. Az iskola igazgatója, Caimacan Klára, néhány kísérő pedagógus és lelkes szülők kísérték el a csoportot.

Elsőként a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát látogatták meg, ahol Sapszon Ferenc tanár úr, a kórusiskola megalapítója adott tájékoztatót az iskola működéséről. Ezt követően énekkari próbát illetve szolfézs órákat látogattak meg a tanulók kisebb csoportokban. Végül Sapszon Ferenc tanár úr tartott próbát a csabai iskola énekkarosai számára.

A második úti cél az ország legnagyobb könyvtára, a Budavári Palotában működő Országos Széchényi Könyvtár volt. Ott egyrészt az Arany János életét bemutató kiállítást tekintették meg a gyermekek, majd olyan középkori különleges dokumentumokkal ismerkedtek, mint a Nagy Lajos király korából való Képes Krónika, a Nagy Graduále, a középkori latin nyelvű gregorián miseénekek gyűjteménye, valamint Mátyás király kézzel írott kódexei, a Corvinák.

A tanulmányút harmadik állomása a Budai Várban lévő Nagyboldogasszony templom, közismertebb nevén a Mátyás templom megtekintése volt. A magyar gótika ékkövének számító székesegyházban is idegenvezető tájékoztatta a diákokat a templomban található nevezetességekről, mint például III. Béla király és felesége sírjáról. Végül az egyik oldalkápolnában megtekintették a Szentkorona másolatát, együtt imádkoztak Szigeti Antal békéscsabai plébános úrral, és énekeltek Isten dicsőségére.

A csabai énekesek fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Szák Kocsis Péter

További programok »

FEL