Bővülnek a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy termékkategóriái

2024. február 20. 08:25 | behir.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint a gyártók és fogyasztók körében is egyre népszerűbb védjegyet 14 kategóriában 50 féle termékre lehet elnyerni, ezek között van tejtermék, húskészítmény, pékáru, friss, feldolgozott és gyorsfagyasztott zöldség, valamint gyümölcs is.

– Védjegyhasználati joggal jelenleg 133 termék rendelkezik, amelyek közül 113 gyártói, 20 pedig kiskereskedelmi márkás élelmiszer – tették hozzá. A kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével (FÉSZ) folyamatosan dolgozik az ÉLBC (Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit) Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, a közeljövőben dúsított tésztából készült tartós péksütemények, uborka, rizs, zsemlemorzsa és sütőtök termékkörre nyílhat meg a pályázási lehetőség.

Kiemelték, hogy a Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ). A 2020-ban elindult tanúsító védjegy első pályázati felhívása 2020 februárjában jelent meg.

Kitértek a védjegy arany fokozatára is, amelynek pályázati lehetőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Termékmustra előzi meg. Ennek során a Nébih által koordinált laboratóriumi, valamint érzékszervi és csomagolástesztből álló vizsgálatsorozat történik, amelynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása.

– A KMÉ-védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és a forgalmazók. Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó és a védjegyet viselő termék is a teljes védjegyhasználati ciklusban megfeleljen a tanúsítási követelményeknek – olvasható a kamara közleményében.

Forrás: NAK, MTI

További programok »

Gazdaság

FEL