Bővül a bölcsődei férőhelyek száma

2016. január 30. 16:08 | behir.hu

Mintegy 100 milliárd forintból hatvanezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma 2018-ig Magyarországon a kormány tervei szerint. Az elmúlt három év fejlesztéseinek köszönhetően Békéscsabán is bővültek a lehetőségek, a megyeszékhelyen jelenleg 260 hely van az állami bölcsődékben, de a szülők családi napközikben, illetve játszóházakban is elhelyezhetik gyermekeiket.

Budapesten a Fecskefészek Bölcsődében tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár emellett hangsúlyozta az elmúlt években körülbelül 30 milliárd forintból hétezer új férőhelyet hoztak létre, valamint további ötezret újítottak fel. A következő években pedig az a kormány terve, hogy 100 milliárd forintból hatvanezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma 2018-ig Magyarországon. Az elmúlt három év fejlesztéseinek köszönhetően Békéscsabán is bővültek a lehetőségek. A megyeszékhelyen jelenleg 260 hely van az állami intézményekben. A helyek felét a belvárosi bölcsőde biztosítja a békéscsabaiak számára, ahol 10 csoportban 12-14 lurkó tölti mindennapjait. A beíratott gyermekek 80-85 %-a ingyenesen veheti igénybe a bölcsődét.

- Akik tartósan beteg gyermeket vagy sérült gyermeket nevelnek a családban, ilyen kedvezményezettnek számít a három vagy több gyermekes család, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok esetén is ingyen jár a bölcsődei ellátás. 2015 szeptemberétől vezettek be egy újabb családbarát intézkedést, mely alapján a jövedelmi viszonyokat is figyelembe lehet venni. Ha az egy főre jutó nettó jövedelem a minimálbér 130 százalékát nem éri el, akkor ingyen vannak itt a gyermekek napközben – mondta el Bogár Éva, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója.

A belvárosi bölcsőde épületében működik egy játszóház is. Itt óradíjat kell fizetni, általában bölcsőde előtt vagy helyett választják ezt a rugalmasabb ellátási formát. Békéscsabán emellett családi napközikben, illetve további játszóházakban is elhelyezhetik gyermekeiket a szülők. A Dr. Becsey Oszkár utcai Törpelak az utóbbi kategóriába tartozik, ahol napidíjat kell fizetni. Az itteni szolgáltatás egyik előnye, hogy kisebb létszámú csoportba kerülnek be a legkisebbek.

- Játszóház vagyunk reggel 7-től 11 óráig, akkor hozhatnak ide bárkit játszani. Utána teljes mértékben az egész napos gyerekekkel foglalkozunk, akkor már kézmosás, ebédeltetés folyik, utána tisztába rakjuk őket, és a délutáni alvás következik– fogalmazott Halász Lászlóné egyéni vállalkozó.

A tervek szerint újabb fejlesztések is várhatóak Békéscsabán a bölcsődei férőhelyek terén európai uniós pályázatok segítségével.

 

FEL