Botrányba fulladt az érettségi egy békéscsabai magániskolánál

2019. május 7. 10:05 | behir

Hiába ment el 28 diák hétfőn reg­gel meg­írni a ma­gyar­érett­sé­git, nem vizs­gáz­hat­tak le egy csaló ma­gán­is­kola vissza­élé­sei miatt. Egy hete még arról kap­tak pe­csé­tes le­ve­let, hogy je­len­je­nek meg a hét­fői vizs­gán, aztán az utolsó pillanatban e-ma­il­ben kö­zöl­ték velük, hogy nincs joguk érett­sé­gizni – írja keddi számában a Ripost.

A bulvárlapnak egy neve elhallgatását kérő békéscsabai diák azt mondta, úgy hitték, minden feltételt teljesítettek a vizsgázáshoz, de hiába készültek fel és fizették be a százezres tandíjat, illetve vizsgadíjat, végül nem írásbelizhettek. Múlt szombaton azonban 28-an kaptak egy e-mailt, melyben megtagadták a vizsgalehetőséget. A diákoknak pecsétes papírjuk volt arról, hogy érettségizhetnek hétfőn, ezért szerencsét próbáltak – de nem engedték be őket. 

A diák arról is beszélt, hogy fejenként több mint százezer forintot fizettek a Kazinczy utcai székhelyű magánintézménynek, mely felnőtteket készít fel az érettségire, további negyvenezret fizettek ki érettségi jelentkezési díjként. Azt követően, hogy nem engedték őket vizsgázni, egymásnak ellentmondó ígéreteket kaptak, többek között arról, hogy  szóbelin lehetőségük lesz dupla tételt húzni, azzal kiváltva az írásbeli vizsgát.

A Ripost arról is ír, hogy a magániskola működési engedélyét a Békéscsabai Járási Hivatal visszavonta 2018. október 5-én – ám az intézmény utána nemcsak jegyeket adott, hanem még decemberben is hivatalos leveleket is írt a diákoknak. A lap úgy tudja, hogy az intézmény tanulóit egy másik oktatási központ vette át, ugyanakkor az új intézményt nem tájékoztatták korrekt módon az előző iskola helyzetéről. Emiatt az új intézmény a rendőrséghez fordul majd. 

 

 

További programok »

Itthon

Palkovics: 75 ezren kapnak nyelvvizsgamentességet és vehetik át diplomájukat

Az innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: a gazdaságvédelmi akcióterv egyik nagyon fontos eleme az, hogy ha van munka, akkor minden van. A dolgozók fizetést kapnak, a polgárok fogyasztani tudnak, a cégek bevételhez jutnak és invesztálhatnak. A költségvetés így szintén bevételhez jut, amelyből a koronavírus elleni védekezést is finanszírozzák – hangsúlyozta.
2020. április 7. 15:55
FEL