– A borsmenta jellegzetes aromájú gyógynövény, amellyel sokszor találkozhatunk. Rengeteg mindent ízesítenek vele. Gondolhatunk itt rágógumira, cukorkára, fogkrémre, szájvízre. Az ókori rómaiak borsmentát rágcsáltak a nagy étkezések után, hogy ezzel könnyebbé tegyék az emésztésüket – fogalmazott dr. Melczer Mária. Hozzátette, hogy a borsmenta sokoldalú növény, készíthetünk belőle teát, felhasználhatjuk sütemények ízesítéséhez is.
A borsmenta belsőleg fogyasztva nagyon egészséges, fő hatóanyaga a mentol, ami többek között serkenti az anyagcserét, javítja az emésztési folyamatokat azáltal, hogy csökkenti az emésztőrendszerben kialakult gyulladásokat, amelyek puffadáshoz, székrekedéshez, hasi görcsökhöz vezethetnek.
– Egy közel ezer kísérleti alanyon végzett kutatás kimutatta, hogy azok az IBS-ben szenvedő betegek, akiket két hétig borsmentaolajjal kezeltek, a tünetek enyhüléséről számoltak be azokhoz képest, akik placebót fogyasztottak. A kutatások alapján a betegségben szenvedők tünetei 40%-kal csökkentek. Ezenkívül kétezer gyermeken végzett klinikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a borsmenta fogyasztása jelentősen csökkentette a hasi panaszok gyakoriságát és intenzitását – mondta el dr. Melczer Mária.