Borbolya, pimpó, kecskerágó és még sokan mások a Lencsési suli tankertjében

2021. június 2. 10:40 | Such Tamás

Kereken 10 éve, még a Lencsési iskolák összevonása előtt – az akkori Szabó Pál tériben – egy sziklakerttel indult, a -ma már- Lencsési általános suli több részből álló iskolakertje. A tankert nem pusztán egy bekerített terület az udvaron, ahol a gyerekek kertészkedhetnek. Sokkal több.

 

Ha úgy vesszük, a tankert ebben a lakótelepi miliőben egy igazi kuriózum, főleg, hogy a diákok elméleti anyagához egy kiváló gyakorlati terület.

Azonfelül Beregszászi-Gulkás Noémi és Farkas Éva tanárnők vezetésével az év elején megalakult a Kertbarát szakkör, akik heti egy alkalommal kreatívkodhatnak a számtalan megtermesztett növény közt.

Elmesélik, szakkörük tevékenysége nemcsak a növények gondozására koncentrál, hanem az adott időciklusban gyümölcsöt szüretelnek, illetve a termést megkóstolják. Szőlőt és céklát préselnek, sütőtököt sütnek stb. – ezeket a finomságok számtalan esetben a többi diák is megkóstolhatja.

 

Kovács Ildikó és Kata – Fotó: Farkas Éva tanárnő

Kovács Ildikó és Kata – Fotó: Farkas Éva tanárnő

 

És íme a tankert számtalan csodája:

A Levendulaudvar, ahol körülbelül 20 féle fűszernövény – például fehér, rózsaszín és lila levendula, csokimenta, menták,  citromfű, pemetefű, kakukkfű,  tárkony, zsálya, rozmaring stb.

A dísznövények között fellelhető borbolya, pimpó, kecskerágó, rózsa, valamint sziklakerti növények.

A veteményeskertben 15-20 féle zöldséget termesztenek, többek között céklát, sóskát, rebarbarát, mángoldot, borsót, sárgarépát, sütőtököt stb.

 

Galéria

 

A szőlőskertben többféle szőlő terem: Muskotály, Otelló, Moldova, Viktória és természetesen Csabagyöngye is.

A gyümölcsöskertben vagy egy tucatnyi féle gyümölcsfa van: alma, körte, birs, cseresznye stb.

A díszkertben pedig liliom- és hortenziafélék, egynyári és évelő növények virágoznak.

A szakkör kapcsolatot tart a Lencsési Kertbarát Körrel, Szelekovszky Laci bácsival, Sicz Gyuri bácsival, azonfelül az Iskolakertekért Alapítvány tagjai is vagyunk. Több pályázat is támogatta a kert kialakítását.

(„Még az sem kizárt, hogy egy jövendőbeli, menő séf itt ismerkedik meg a fűszernövényekkel” – de ezt már Vida András, az iskola igazgatója fűzi hozzá.)

 

A Lencsési Általános Iskola Kertbarát szakköre – Fotó: Farkas Éva tanárnő

 

További programok »

FEL