Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat

Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben.

Borbély Alexandra, aki a díjátadón annyira meghatódott, hogy sírva fakadt, rövid beszédében megköszönte E­nyedi Ildikónak, a film rendezőjének, hogy eljátszhatta a szerepet. A mezőny nem volt könnyű, hiszen a budapesti Katona József Színház társulatának tagja mellett olyan világsztárokat jelöltek a legjobb női főszereplő díjára, mint Juliette Binoche és Isabelle Huppert.

A több mint háromezer filmes szakembert egyesítő Európai Filmakadémia (EFA) harminc éve osztja ki díjait az adott esztendőben bemutatott európai filmeknek. Ezúttal is 21 kategóriában ítélték oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismerést.

A legjobb filmnek járó díjat A négyzet című alkotás nyerte el. A svéd–német–francia–dán koprodukció különben is a legsikeresebb film volt az EFA gáláján, hét jelölésből öt díjat meg is kapott. Alkotója, Ruben Östlund elnyerte vele a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Európai Filmdíjat is. Ebben a két kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is a jelöltek között volt. A négyzet kiérdemelte a legjobb vígjátéknak járó elismerést is, főszereplője, Claes Bang brit színész pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át. Az alkotás egy múzeumigazgató rendezett életének abszurd összeomlását meséli el.

 

Forrás: magyaridok.hu

Megosztás:

Címke: , ,