Bolygót neveztek el Karikó Katalinról

2021. december 8. 07:25 | behir.hu

A világhírű magyar kutatóbiológus eredményei lehetővé tették a 2020 tavaszán kitört Covid19 járvánnyal szembeni gyors fellépést.

Egy magyar felfedezésű kisbolygót neveztek el a koronavírus elleni küzdelem során világhírűvé vált magyar kutatónőről, Karikó Katalinról, írta a csillagaszat.hu.

A kisbolygók elnevezése régi hagyomány, a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon a felfedezettjének. Két csillagász, Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna 2002-ben fedezték fel azt az aszteroidát, amely immár Karikó Katalin nevét viseli.

A róla elnevezett, nagyjából 1,5 km átmérőjű “Karikókatalin kisbolygó” a főöv belső részén keringve 3,7 év alatt kerüli meg a Napot.

További programok »

Világ

Ne etessük a vízimadarakat!

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat!
10:07
FEL