Bolygót neveztek el Karikó Katalinról

2021. december 8. 07:25 | behir

A világhírű magyar kutatóbiológus eredményei lehetővé tették a 2020 tavaszán kitört Covid19 járvánnyal szembeni gyors fellépést.

Egy magyar felfedezésű kisbolygót neveztek el a koronavírus elleni küzdelem során világhírűvé vált magyar kutatónőről, Karikó Katalinról, írta a csillagaszat.hu.

A kisbolygók elnevezése régi hagyomány, a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon a felfedezettjének. Két csillagász, Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna 2002-ben fedezték fel azt az aszteroidát, amely immár Karikó Katalin nevét viseli.

A róla elnevezett, nagyjából 1,5 km átmérőjű “Karikókatalin kisbolygó” a főöv belső részén keringve 3,7 év alatt kerüli meg a Napot.

További programok »

Világ

A lakosság költőládákkal is segítheti a rágcsálópusztító baglyok költését

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését. Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat – írja a MME közleményében.
2023. szeptember 18. 17:00
FEL