Boltmúzeumba szeretne menni? Gyulán megteheti!

2016. május 28. 05:36 | Laczkó Viktória

A boltmúzeum létrejötte a múlt megőrzésében fáradozó áldozatos gyulai polgároknak köszönhető. Alapítása egészen 1983-ig nyúlik vissza. Kezdeményezője Ábrahám György volt, az akkori Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója.

A vállalat dolgozói, köztük Stiffler György, a szakma öregjeivel összefogva egy év alatt közel 500 tárgyat és dokumentumot gyűjtöttek össze. A legtöbb tárgyat Sal Lászlónak sikerült összegyűjtenie Mihalik János egykori gyulai fűszerüzletéből.

Számos tárgyat adományozott Tarkó Gábor, Krauzler Márton, Pusztai Rezsőné, Kincses Dezsőné és Kincses Alajos gyulai, Balaj Pál békéscsabai, Jákri Rozália dévényi saját boltjából. De a gyűjtés hírére megmozdultak a leszármazottak is, Felczán Mária és György szüleik békéscsabai fűszerüzletéből származó értékes adományokkal és emlékekkel gyarapította a kiállítást.

Ábrahám György felkérésére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum örömmel csatlakozott a munkához. A múzeum egyik legszebb, a 19. század végén készült, a kor ízlésének megfelelő faragott oszlopokkal díszített budaörsi vegyeskereskedését ajánlotta fel a boltmúzeum számára. Néhány tárggyal pedig kiegészítette a gyulai és békéscsabai gyűjtést, s a megrendezéshez szakmai segítséget nyújtott.

A boltmúzeum 1984. november 25-én nyitotta meg kapuit a gyulai Gábor Áron utcai 4. szám alatti tágas, kirakatos üzlethelyiségben. A boltmúzeumot az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat üzemeltette. 1991-ben a boltmúzeumot átvette a helyi Pro Merkatores, azaz a Kereskedőkért Alapítvány. A kiállítás a régi hangulatot megőrizve, szerényebb helyre költözött, az új kiállítótérben egykor vegyeskereskedés működött.

A boltmúzeum a 2000-es években sajnálatos módon bezárta kapuit. A tárgyak időszakosan Békéscsabára, a Zwack József Kereskedelmi szakiskolába kerületek. 2012-ben Gyula város kezdeményezésére a tárgyak ismét Gyulára kerültek. A következő évben a múzeum azokat nyilvántartásba vette, s megkezdődtek a tárgyalások a boltmúzeum újranyitásáról.

Az értéket mentő gyulaiak jóvoltából megkezdődtek a tárgyak, többek között a boltbútor restaurálása is. 2015. év végén elindultak az előkészítő munkálatok. 2016 májusától új helyszínen, az egykori gyulai gyalogsági honvéd laktanyában nyitja meg újra kapuit a „Süvegcukorhoz” címzett kereskedés, a gyulai Boltmúzeum. (Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakképző Iskolája és Kollégium, 5700 Gyula, Szent István út 38.)

A múzeum látogatása ingyenes, azonban előzetes telefonos egyeztetés szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

FEL