Bohus: A legmélyebb pontról jöttem vissza

2016. május 21. 03:06 | behir.hu

Bohus Richárd a riói játékok reményében utazott a londoni Európa-bajnokságra. A csabai klub versenyzője amellett, hogy megszerezte az olimpiai kvótát 100 méter gyorson, az 50 méteres hátúszás döntőjében ezüstérmet nyert.

A 23 éves úszó 2012-ben ott volt az olimpián 100 méter háton a 22. helyen végzett. Egy súlyos vállsérülés miatt a teljes 2014-es szezont kihagyta. 2015-ben az országos bajnokságon egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tért vissza. Ezt követően sem volt vége a nehézségeknek, hiszen egy újabb baleset után csak januárban kezdte el az érdemi munkát, így gyakorlatilag fél éve maradt arra, hogy olimpiai formába kerüljön. Az országos bajnokságon ez még nem sikerült, a londoni EB negyedik versenynapján azonban igen: a 100 gyors délelőtti selejtezőjében elérte az olimpiai A-szintet.

- Úgy mentem neki, hogy már reggel meglesz a kvóta. A rajt előtt éreztem, hogy jó formában vagyok. Egy úszás sosem lehet tökéletes, most azonban mentálisan is minden rendben volt, 90-95 százalékos voltam, ez pedig az eredményben is visszajött – értékelt Bohus Richárd.

A csabai versenyző is bevallotta, minden rossz és negatív dolog megtörtént vele, de összességében megérte. Hozzátette, a lehető legmélyebb ponton volt, de onnan is sikerült visszajönnie és nagyon örül ezeknek az eredményeknek. Szarvas János, a friss EB-ezüstérmes edzője kiemelte, az országos bajnoksághoz képest gyorsult a tanítványa, így nem volt kérdés, hogy megszerzi az olimpiához szükséges időeredményt.

- A kezdeti sebessége nem volt megfelelő, de az azóta eltelt egy hónapban ezt próbáltuk csiszolni, a távnak a második felével nem volt gond. A rajtban és a fordulóban még mindig van bizonytalanság, ez érezhető volt. A kvóta megszerzése egyértelműen azon múlt, hogy kiválóan tudta teljesíteni a táv első felét – elemzett a mester.

A versenyző családja is nagyon örült az eredményeknek, hiszen tudják, hogy milyen kemény munka áll az eredmény mögött és nagy akaraterővel jutott el erre a szintre. Unokatestvére, Bohus Sára is folyamatosan követte a londoni eseményeket.

- Amikor megtudtam a hírt, elsőként az édesanyjának írtam. Szerintem egész nap sírt örömében, nagyon nagy büszkeséggel tölti el, hogy ilyen sikeres fia van. Amikor gratuláltam Ricsinek sms-ben, akkor azt válaszolta, hogy értünk, a családjáért úszott. Ezt az üzenetet én is megkönnyeztem – fogalmazott a büszke unokatestvér.

Az olimpiai kvóta 100 gyorson már megvan, a 4x100-as gyorsváltó Bohus kiváló teljesítményével jelenleg szintén riói szereplést érő helyen áll a nemzetek rangsorában. A 4x100-as vegyesváltóval még Londonban bizonyíthatja, hogy vele a leggyorsabb a négyes. A csabai versenyző tehát olyan lendületben van, hogy akár még további egyéni számban is ott lehet az ötkarikás játékokon…

Szép volt, Ricsi, így tovább!

FEL