Biztonságosabbá vált a légiközlekedés Békés megyében

2019. november 5. 11:27 | Behir.hu

Új eszköz segíti a békéscsabai légiforgalmi tájékoztató szolgálat munkáját. A LanRadar szoftver révén ezentúl élő radarképen ellenőrizhető a légtér forgalma, így a balesetek megelőzése is könnyebbé válik.

Bár a légibaleseti statisztikákban Békés megye eddig sem szerepelt az élvonalban, a Békés Airport Kft. új eszköze, a LanRadar tovább egyszerűsíti a tájékoztató személyzet munkáját. A fejlesztés azért is fontos, mert a békéscsabai reptér az elmúlt években megkétszerezte kereskedelmi jellegű műveleteit: 2017-ben ez a szám 917 volt, ma közel 2000 fel- és leszállásról beszélhetünk.

A LanRadar szoftvert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HC) cég fejlesztette. Biró Oszkár, a cég junior támogató rendszerfejlesztő mérnöke kérdésünkre elmondta, a program négy HC-radar adatait gyűjti össze, majd ezeket párosítja a repülési tervek adataival. Az így összeállt információt egy központi szerver segítségével jeleníti meg a külső kapcsolatoknak, ilyen a békéscsabai reptér is. A szolgáltatás igénybevétele miatt a Vidéki Repülőterek Szövetsége kereste meg a Hungarocontrol Zrt-t., akik felvették a kapcsolatot az érintett repülőterekkel (Békéscsaba, Pécs-Pogány, Nyíregyháza, Szeged). A megkeresésre leggyorsabban a Békés Airport Kft. válaszolt, így itt telepítették elsőként a szoftvert.

 

Biró Oszkár, a Hungarocontrol Zrt. mérnöke


A békéscsabai reptér korábban élőben nyomon követhető adatok nélkül végzett légiforgalmi tájékoztató szolgálatot. A LanRadar segítségével azonban már ebben a zónában is észlelhetők a céljelek, így a tájékoztatás is pontosabb.

Antalfai Gábor, a Békés Airport Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a program megszerzése történelmi jelentőségű, hiszen korábban nem rendelkeztek élő radarképpel. A szoftver nagyban megkönnyíti a válaszadást a növekvő forgalomra, előkészítve ezzel a terepet a Modern Városok Program segítségével várhatóan elkészülő, nagyszabású fejlesztéseknek. A LanRadart a cég önerőből vásárolta meg, Békéscsaba önkormányzata segítségével.

 

D. Nagy Bence

FEL