Bezárták a látogatók előtt a parajdi sóbányát

2023. február 20. 15:18 | behir.hu

ezárták a látogatók előtt hétfőn a parajdi sóbányát, miután talajvíz szivárgott be a régi tárnákba, és ennek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma - közölte a romániai turisztikai látványosság vezetősége.

A Hargita megyei bányát - amely a Székelyföld egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója - műszaki okok miatt kellett bezárni - közölte közösségi oldalán az intézmény. Azt írták, hogy kedd reggeltől ismét fogadják a látogatókat.

Sebestyén József, a létesítmény vezetője az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a bányát azért kellett bezárni, mivel az utóbbi napok heves esőzései és a hó olvadása következtében beszivárgott a víz a régi tárnákba.

Az igazgató szerint több órára van szükség, hogy kiszellőzzenek a föld alatti csarnokok és a turisták újra használhassák ezeket. Hangsúlyozta, hogy kedd reggel ismét megnyitják a bányát a látogatók előtt.

A parajdi sóbányát legutóbb 2022. július 23-án kellett hasonló okok miatt bezárni. Akkor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén kezdett el beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Két hónapig volt zárva a létesítmény, amíg a szakembereknek sikerült orvosolni a problémát és biztonságossá tenni a bejáratot.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várják a látogatókat.

Forrás: MTI

További programok »

Turizmus

Bringások, motorosok és egy esküvő – galériával

Elindult a Háromváros Kerékpáros Körtúra Békéscsabáról szombaton. Emellett felvonultak az Open Road Tour motorosai a főtéren, közben pedig egy pár egybekötötte az életét. Ezalatt extrém bike show és bringakiállítás is volt a városközpontban.
2024. május 25. 14:27
FEL