Betyáros gyereknap a Meseházban

2016. június 4. 14:08 | Mikóczy Erika

 

A fiúknak paripa, a lányoknak gyöngykaláris, keszkenő, és valamennyi vendégnek bodzaszörp, perec, Lázár Jóska bácsi jóvoltából pedig vattacukor is dukált a Meseház szombat délutáni gyereknapján. A ház „legnagyobb ünnepét” mindig a gyereknap utáni szombaton tartják, hogy lehetőség szerint ne ütközzön más, hasonló eseményekkel. A téma ezúttal a betyárok élete volt.  

Hagyományos programokkal és újdonságokkal is készült a Meseház a mostani gyereknapra. Újdonságként bemutatkozott a pásztorfurulya kör és a népdalkör (ez utóbbi csak a szombati napon betyár dalárdaként), amelynek tagjai betyárdalokkal nyitották meg a programok sorát. Hagyományos elem volt a kézműves foglalkozás, de most ez is betyárok körül forgott.

– A kézműves foglalkozáson a nálunk működő klubok segédkeztek. A Forgórózsa kézimunka alkotócsoport, amelynek tagja az idei országos textiles konferencián második helyezést értek el, például kézimunkákkal készült. Lehetett tehát keszkenőt készíteni, gyöngykalárist fűzni, de paripát is készíthettek a gyerekek. Minden játék valamilyen formában kapcsolatban állt a betyárvilággal, a betyárélettel. Mert ugye a gyöngykalárist hordó menyecskék keszkenővel integethetnek a paripán vágtázó betyároknak, miközben a bögre csárdában lehörpintenek egy-egy bodzaszörpöt – avatott be a részletekbe Veress Kriszta intézményvezető.

Az udvaron összegyűlt népes kis betyársereg mindemellett megnézhette az Aranygyapjú Társulat vásári komédiáját, majd ügyességi játékokban mutathatta meg ki-ki, hogy miben olyan igazán, betyárosan jó.

FEL