Berlinben képviselték Békéscsabát és Magyarországot

2015. november 6. 19:57 | Mikóczy Erika

Dobrocsi Nándor, a Csaba Metál Zrt. pénzügyi igazgatója, dr. Ferenczi Attila tanácsnok, Fülöp Csaba képviselő és Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó voltak annak a delegációnak a tagjai, amely november 2-án Berlinben, egy gazdasági konferencián képviselte Békéscsabát. Amint az elhangzott, a delegáció tapasztalatokkal telve érkezett haza. Kiderült például, hogy a szakemberhiány egész Európában általános probléma, mondta el dr. Ferenczi Attila arra emlékeztetve, hogy a megoldás a duális képzés lehet, melyben Békéscsaba élen jár.

– Ezeket a szakembereket képezni kell, és később foglalkoztatni. Ahogy a konferencián résztvevő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elmondta, Magyarország nyugati régiója már lassan kiürül, nem találnak új szakembereket. Éppen ezért Szeged, Debrecen, Békéscsaba, Szolnok felé kell mozogni, itt kell fejleszteni, képezni a fiatalokat, a szakembereket – tájékoztatott a tanácsnok.

Amint arról a delegáció tagjai beszámoltak, neves előadóktól hallhattak többek között a közép- és kelet-európai gazdasági helyzetről, a vállalkozói szféra európai tapasztalatairól. Több ország gazdasági minisztere, illetve azok helyettesei is tájékoztatták a konferencia résztvevőit. Így találkoztak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel is. Mint mondták, nagy lélektani jelentőséggel bírt, hogy Magyarország városai közül csak Békéscsaba képviseltette magát. Dr. Ferenczi Attila ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy több cégnek is sikerült Békéscsabát ajánlaniuk, ám üzletkötések nem történtek, hiszen erre nem volt felhatalmazásuk.

A munkacsoport egy Békéscsabáról szóló útmutatóval készült a konferenciára. A német nyelvű kiadványt Fülöp Csaba mutatta be, melyben nagyjából egy tucat gazdasági érvet sorakoztattak fel arra, miért érdemes Békéscsabán befektetniük a cégeknek. A képviselő szerint egyébként erős szakosodás figyelhető meg az európai országokban, tehát az egyes államok az erősségeikre támaszkodva építik gazdaságukat. Mint mondta, helyi szinten is ebben az irányban kell mozogni. Hozzátette: a munkacsoport továbbra is részt kíván venni hasonló konferenciákon, illetve szakvásárok felé is nyitnának.

A vállalkozói szférát Dobrocsi Nándor képviselte.

– Nagy megtiszteltetés volt, hogy tagja lehettem ennek a delegációnak, és a Csaba Metál Zrt.-nek is fontos, hiszen az első delegációban küldhetett képviselőt. Ez azt jelenti, hogy nem csak adófizetőként tekint az önkormányzat a vállalatokra, hanem kiemelt partnerként is kezeli őket. Ha ez egy hosszú távú folyamat kezdete, mindenképpen pozitív – árulta el a cég pénzügyi igazgatója.

Opauszki Zoltán elmondta, hogy a munkacsoport célja többek között az operatív együttműködés, ezáltal találkozhat az önkormányzat a helyi cégekkel és az oktatás szereplőivel. Legközelebb november 18-án találkoznak, ahol például az üzleti szféra és a felsőoktatás egyes szereplői is bemutatkoznak.

Varga D.

Ezek is érdekelhetik

FEL