Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

2024. március 2. 16:11 | Kovács Andrea

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.

Tizennyolc kistermelő és kézműves kínálta portékáját, két ökobörzés pedig a használt dolgait hozta el Körösök Völgye Látogatóközpontba szombaton. A beporzók napján több méhész is megjelent édes és egészséges csemegéjével.

– A méhecskék tevékenysége a beporzással indul, amelynek egy mellékterméke lesz a méz, ezt fogyasztjuk mi, emberek. Nagyon fontos, hogy erre az egészséges táplálékra ne csak egy téli, teába elkavarós, sütögetős alapanyaként gondoljunk, hiszen egész évben ajánlatos fogyasztani. A termelőknél már nemcsak fajta mézeket, hanem különböző ízesített készítményeket is lehet vásárolni, illetve a virápor, a propollisztinktúra vagy a méhpempő nagyon hasznos, egészségvédő szerként alkalmazható. A mézet egyéves kortól gyermekeknek is lehet adni és időskorig érezhető a jótékony hatása – hangsúlyozta Szántó Pál őstermelő méhész.

 

Ligeti Vásár és Ökobörze, Beporzók napja - behir.hu/Bucsai Ákos

 

A vásár alatt a Fenntartható Térségért Alapítvány animátorai kézműves foglalkozással várták a gyerekeket.

– A ligeti vásárba általában családok jönnek el és amíg a szülők nézelődnek, vásárolnak a gyerekeknek játszóházi lehetőséget kínálunk fel. Ezúttal szeretnénk a gyerekek figyelmét felhívni arrra, hogy a beporzóknak milyen nagy jelentősége van a gyümölcsfák és bokrok megtermékenyítésében, ezért nálam méhecske figurákat lehet ragasztani papírból, a kolleganőm pedig újrahasznosított anyagokból tavaszváró pálcát és pillangókat készít. Nem sokan tudják ugyanis, hogy a pillangók is beporzónak számítanak, hiszen virágról virágra szállnak a tavaszi napsütésben – mondta el az egyik kézműves foglalkozást vezető Vida-Szűcs Eszter.

A következő Ligeti Vásár és Ökobörze április 13-án lesz, amelyre újabb kistermelők, kézművesek és használt dolgaikat kínáló ökobörzések jelentkezését várják a Körösök Völgye Látogatóközpontban.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL