Benkő Tibor: a kormány elkötelezett az erős Magyar Honvédség létrehozásában

2021. augusztus 20. 11:04 | behir

A kormány elkötelezett az erős Magyar Honvédség létrehozásában - mondta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében pénteken Budapesten, az Országház előtt.

Benkő Tibor hozzátette: céljuk a korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett és felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett és lojális katonákból álló haderő létrehozása.

Ezt a célt szolgálja a kormány által elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program, amely biztosítja a katonák erkölcsi és anyagi megbecsülését, a megélhetésükhöz, boldogulásukhoz szükséges feltételrendszert - mondta.

Benkő Tibor gratulált a végzett tiszteknek diplomájuk és első tiszti rendfokozatuk megszerzéséhez.

 

Áder János a tisztavatáson (MTI fotó: Balogh Zoltán)

 

"Életük fontos állomásához érkeztek" - fogalmazott a miniszter, aki a katonáktól azt kérte: legyenek példamutatók, tanuljanak, törekedjenek arra, hogy mindig a legjobbak legyenek, és mutassanak példát hazaszeretetből, a haza iránti hűségből, bajtársiasságból.

Kövessék bátran "katonahőseink" példáját! - hívta fel a fiatal katonákat.

Harcoljanak, és őrizzék, védjék meg az elődeik által megalkotott vagy kiharcolt nemzeti kultúrát, a nemzeti értékeket. "Álljanak élére ennek a küzdelemnek!" - mondta Benkő Tibor.

Hozzátette: "emeljék oly magasra a nemzet lobogóját, hogy aki elhivatottságot és elkötelezettséget érez hazája, nemzete sorsa iránt, felsorakozhasson alatta".

A miniszter azt kérte tőlük: segítsék a katonai pályára készülő fiatalokat, hogy jó katona váljék belőlük, ezzel együtt tiszteljék és becsüljék a nyugállományú katonákat, akik átadják a stafétát.

A honvédelmi miniszter köszönetet mondott a katonáknak, amiért esküt tesznek arra, hogy akár életük feláldozásával is megvédik Magyarország békéjét, a magyar emberek biztonságát.

Benkő Tibor köszönetét és elismerését fejezte ki azért is, mert a fiatal tisztek "vállvetve" küzdöttek, harcoltak a koronavírus elleni küzdelemben a többi katonával.

Köszönetet mondott továbbá a szülőknek és hozzátartozóknak, amiért úgy nevelték gyerekeiket, hogy vállalják a haza fegyveres szolgálatát.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren csaknem nyolcvanan tették le a tiszti esküt. A honvédtisztjelöltek - folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt - fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

 

Grippenek a levegőben (MTI fotó: Balogh Zoltán)

 

Az avatás végén egy három Gripen vadászgépből álló kötelék húzott át a tér felett, majd megkezdődött a Magyar Honvédség légiparádéja az Országház előtti Duna-szakaszon.

Forrás: MTI

További programok »

FEL