Bemutatták Nagy Koppány Zsolt új könyveit a Művész Kávéházban

2022. február 8. 16:47 | Vincze Attila

Hármas könyvbemutatót szervezett a Békéscsabai Jókai Színház, a Bárka szerkesztősége, valamint a Körös Irodalmi Társaság hétfőn a Művész Kávéházban. Nagy Koppány Zsolt, József Attila-díjas íróval műhelytitkokról, írói módszerekről Farkas Wellmann Éva, a Bárka főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

Három kötet, három figyelemfelkeltő borító – ez az, ami rögtön magával ragadhatja a leendő olvasót Nagy Koppány Zsolt legújabb, tavaly év végén megjelent könyvei kapcsán. Már első ránézésre látható, hogy három nagyon különböző műről van szó, mégis van egy dolog, ami összeköti őket.

– Hogyha csak egyetlen pontot választunk ki, ami összeköti őket, az a humor, de ez megtévesztő lehet, ugyanis mindhárom műben egy kicsit másképp jelentkezik, sőt írásonként is egészen másképp és nagyon rétegzett szövegekről beszélhetünk – fogalmazott Farkas Wellmann Éva költő.

 

Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

 

Mint ahogy a hétfő esti könyvbemutatón kiderült, a Lórúgás gyomorszájra címet viselő mű egy novelláskötet, A vendégmunkás (és a dalai) pedig székely írásokat tartalmaz. Nagy Koppány Zsolt mesélt egy új sportág, az apucifoci műfaji sajátosságairól is.

– Ami az Apucifoci humoreszkjeit illeti, az leginkább önirónia. Olyan fura lett a világ, hogy annyira politikailag korrekteknek kell lenni, hogy lassan az ember már semmivel nem viccelődhet, saját magán kívül, reméljük, hogy saját magával még egy kicsit viccelődhet, viszont ez hálás téma, mert ki fogjuk a kritikusaink vitorlájából a szelet, hiszen mi nevetünk saját magunkon – mondta az író.

A beszélgetés alatt a szerző életútjának fontosabb állomásain túl szó volt műhelytitkokról, valamint a résztvevők az írói módszerekről is érdekes gondolatokat hallhattak a helyszínen.

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
2024. február 20. 19:21
FEL