Bemutatták a múzeumban Munkácsy Mihály Pulitzerné című festményét

2019. június 26. 09:29 | behir

Ismét különleges programokkal várta a látogatókat a Munkácsy Mihály Múzeum június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. Idén közel másfél ezren keresték fel az intézményt Szent Iván éjjelén.

Ezen az estén elsötétített teremben, speciális megvilágítás mellett csodálhatta meg a nagyközönség Munkácsy Mihály Pulitzernét ábrázoló portréját. A képet Munkácsy Pulitzer József magyar származású amerikai újságíró, lapkiadó felkérésére 1891-ben festette meg, melynek fellelhetőségét több mint hét évtizedig teljes homály fedte – derül ki a Munkácsy Mihály Múzeum közleményéből. A programok közül kiemelkedett a Mint-A-Forma címmel a békéscsabai Bányai Inez és Csuba Anita öltözéktervező iparművészek munkáiból rendezett rendhagyó divatbemutató, valamint az est fénypontjaként megnyíló „Túl édes… – A giccs határai című időszaki kiállítás, amelyet exkluzív tárlatvezetés, illetve Bartus Gyula színművész giccses irodalmi gyöngyszemekből és régi slágerszövegekből álló felolvasása színesített.

 

Munkácsy Mihály Plitzernéről festett alkotása. Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

 

Az est során fellépett Galda Levente előadóművész operettslágerekkel, a Contempo zenekar lemezbemutató koncerttel, illetve az Ókörös Trió.

A Pupa Trupa formáció megzenésített versekkel és bábos előadással kedveskedett a legifjabbaknak, akik ezután a múzeum kreatív kuckójában késő estig játszhattak és kedvükre alkothattak. Veres Reménykének köszönhetően sokak örömére jövendőmondás is szerepelt a bőséges kínálatban. A Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény nemrégiben megnyílt állandó tárlatát és a Pro Natura című természettudományi kiállítást zseblámpák fénye mellett, különleges tárlatvezetés kíséretében tekinthették meg a látogatók. Az igényes borok kedvelői kóstolással egybekötött borbemutatón is részt vehettek a békéscsabai Borháló Borszaküzlet jóvoltából. A finom ételekről és italokról a CsabaPark gondoskodott.

További programok »

Kultúra

FEL