Nem csak a tavasz, a kullancsszezon is beköszöntött

2020. április 16. 09:56 | D. Nagy Bence

Az egyre inkább melegedő időjárás a rovarokat, kártevőket is előcsalogatja. Az egyik legártalmasabb vérszívó, a kullancs is megszaporodik, így ebben az időszakban fontos szerepet kap az egyéni védekezés.

Sokan nem is gondolják, hogy akár a saját lakókörnyezetükben, udvarukban vagy otthonukban is találkozhatnak kullancsokkal, amelyek száma tavasszal, májusban szaporodik meg a leginkább. Az apró termetű vérszívókat évtizedeken keresztül irtották a szakemberek, ugyanakkor ez specifikus szerek híján jelentős károkozással járt, hiszen a kullancsokkal együtt a többi rovarfaj is kipusztult az adott élettereken – mondta el megkeresésünkre Varga Sándor Péter, a Békés Pesticid Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy a hatóságok nem betiltották, hanem megszüntették a korábban használatos szerek engedélyezését, így ma nincs mivel kullancsot irtani.

A szakember arról is beszélt, hogy az egyéni védekezés segíthet a legtöbbet, így a megfelelően zárt lábbeli, majd a zoknikba gyűrt nadrágszár; a kullancs ugyanis térdmagasság alatt, az aljnövényzetben helyezkedik el.

 

A kullancsriasztók csak ideiglenes védelmet jelentenek.

 

A kullancsszezon várhatóan májusban tetőzik, illetve enyhébb nyár esetében júniusban. Ezt követően őszre várható újabb tenyészidőszak. Bár az apró vérszívó többfajta kórokozót hordozhat, a Lyme-kórt kizárólag a kullancs terjeszti. A kórral kapcsolatban dr. Erdész Csaba békési magánállatorvos úgy fogalmazott: a betegség kórokozója egy baktérium. Ez a kullancs bélcsatornájában található, érintkezés során innen fertőződnek meg az emberek és az állatok. Hangsúlyozta, hogy a Lyme-kór az állatok esetében hosszú hatású antibiotikum-kúrával kezelhető, míg emberi fertőzés esetén láz és kör alakú bőrpír jelentkezik napokkal a csípés után, így kiszűrni is nehezebb.

Erdész Csaba kiemelte, hogy a fertőzés megelőzéséhet a kullancs gyors eltávolítása nagyban hozzájárulhat. Eltávolításkor érdemes csipesszel megfogni a kullancsot, de kerülni kell a potroh mozgatását. Nem szabad egyik irányba sem forgatni, egyszerűen 90 fokban ki kell fordítani. A fej beszakadása a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gondot, mindössze egy kis pontban gyulladhat be, de nem tartósan – tette hozzá a szakember. 

További programok »

FEL