Beköszöntött a hűvös idő: itt az idő felkészíteni az autót a télre

2020. október 20. 08:12 | Vincze Attila

A napokban tapasztalt hűvösebb időjárás miatt megnőtt a forgalom a gumi és autószervizekben. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az autó téli felkészítését érdemes az első hó előtt elvégezni azért, hogy később elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

A hűvösebb időjárás beköszöntével egyre többen gondolják úgy, hogy ideje téli gumira váltaniuk. A szakértők szerint 7 Celsius fokos átlaghőmérséklet alatt már célszerű elvégeztetni a cserét, különösen annak, aki inkább reggel és este közlekedik. A gyártók ugyanis a hideg időre teljesen más mintázatú és összetételű abroncsokat készítenek.

- Teljesen más az anyaga és a mintázata, mint a nyári gumié, ezáltal a téli körülményeknek jobban megfelel. A téli gumi lágyabb, puhább, nem dermed úgy be, tehát a féktávolság, a fékút sokkal rövidebb lesz. Sokkal biztonságosabb vele a közlekedés, mint egy nyári gumival télen - fogalmazott Nagy Attila, a Csaba Gumiszerviz Kft. társtulajdonosa.

Azonban nem elég tél előtt csak a gumikat lecseréltetni az autón, érdemes több fronton is felkészülni a hidegre. 

A téli átálláshoz szükséges műveletek jelentős része ugyan otthon is elvégezhető, mégis sokan fordulnak ilyenkor szakemberhez.  Alföldi Károly, a P&A Autó Bosch Car Service tulajdonosa hangsúlyozta, hogy tél előtt ellenőrizni kell a világító és jelzőberendezések, illetve az akkumulátor állapotát. A rozsdásodás miatt érdemes odafigyelni a karosszériára is, ha szükséges, akkor ki kell javítani a fényezés hibáit. Az ajtók befagyása ellen jó módszer a szigetelő gumik szilikonos átkenése. Fontos az ablaktörlők állapotának és működésének ellenőrzése is, de a szélvédőmosó folyadék cseréje szintén lényeges pont.

- Azt javasoljuk, hogy az első feltöltésnél - mivel a nyári szélvédőmosóból még általában van a járműben - egy koncentrátummal töltsék fel a tulajdonosok az ablakmosó tartályát, mert ha csak normál szélvédőmosót öntünk bele, akkor nem érjük el azt a mínusz hőfokot, ami egyébként elvárható lenne ilyenkor - mondta a szerviz tulajdonosa.

A szakember tapasztalatai szerint sokan csak az első hó után gondolnak az autójuk téli felkészítésére. Alföldi Károly azt tanácsolja, hogy érdemes már jóval hamarabb gondolni erre, elkerülvén később a kellemetlen meglepetéseket.

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
2022. május 16. 16:54
FEL