Télen is biztonságban – ellenőriztessük autónkat

2023. november 14. 12:00 | behir.hu

Közeleg a tél, érzékelhetően csökken a napi átlaghőmérséklet, korábban sötétedik. A megváltozott körülmények miatt autónkat is fel kell készítenünk a zordabb, hidegebb időjárásra.

Fontos, hogy még a tél beállta előtt vizsgáltassuk meg a gépjárművünkben található akkumulátort. A nem megfelelő állapotú elektromos erőforrás a hideg következtében gyorsabban lemerül, így elkerülhetetlenné válik az újratöltés. Az akkumulátor elektromos hálózathoz történő csatlakoztatása veszélyeket rejt magában. Amennyiben töltenünk kell eszközünket, minden esetben a járműből eltávolítva, robbanásveszélyes, gyúlékony anyagoktól távol, az előírásoknak megfelelően hajtsuk azt végre. 

Fontos, hogy az akkumulátorsarukat rendszeresen ellenőrizzük! A nem megfelelően meghúzott vagy szennyeződött akkusaru átmeneti ellenállása annyira megnő, hogy képtelen lesz átvinni a töltést, illetve intenzív használat közben (gyakori indítás során) felmelegedhet. A fehér bokrosodást forró vízzel, vagy pólustisztító kefével könnyedén eltávolíthatjuk, de az erős oxidációtól csak finom csiszolással lehet megszabadulni. A nem megfelelő energiaátvitel gyakori meghibásodáshoz, vagy rosszabb esetben egy gépjárműtűzhöz vezethet!

A hideg időszakban használjuk az ülésfűtést, valamint az autónk egyéb elektromos berendezéseit, mint például az ablakok és tükrök fűtőszálait. Vizsgáltassuk meg, hogy az elektromos berendezések, elektromos vezetékek és csatlakozási pontjaik megfelelően funkcionálnak-e. A hosszabb időszakon keresztül karbantartás és ellenőrzés nélkül használt vezetékek csatlakozási pontjai megtörhetnek, oxidálódhatnak és túlmelegedhetnek. Ezáltal tűz keletkezhet a jármű bármely pontján, menet közben, de akár álló helyzetben is.

A nedves, havas úton a fokozott terhelésnek kitett fékek beragadhatnak, túlmelegedhetnek és lángra kaphatnak. Szakemberrel történő átvizsgáltatás esetén ezt a problémát is könnyedén megelőzhetjük.

A motortérben folyamatosan hő termelődik. Figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztán tartására, hogy nagyobb hőképződés esetén a motor és a rárakódott szennyeződés ne tudjon túlmelegedni, meggyulladni. Gyakori eset, hogy a nem megfelelő karbantartása miatt tűz keletkezik a motortérben, ami gyors beavatkozás nélkül akár a jármű teljes kiégéséhez vezethet. Ezért célszerű minden autóban elhelyezni egy kézi oltókészüléket.

Továbbra is felhívjuk a figyelmet a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazásának, a VÉSZ-nek a használatára! 

További programok »

FEL