Békéscsabára érkezik a Sissi, a Magyar Királyné című operett!

2023. augusztus 9. 10:11 | behir

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők: Huszka Jenő humorral és szerelemmel átitatott darabja várja az operettrajongókat a Monarchia Operett előadásában augusztus 11-én, pénteken 20 órától Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése.

A történet gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól. Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a kiegyezés létrejöttét.

Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is.

A darabban többek között elhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a Szeptember végén, a Szabadság, szerelem, és a megrendítő Szegény magyar nép című dal, Huszka közismert dalai közül pedig a Délibábos Hortobágyon, a Rózsám, viruló kis rózsám, de felcsendülnek még az Én mától kezdve csak terólad és a Csík-csicsóban című dalok is, valamint egyéb dalok, palotások, és polkák is.

A szólisták a műfajban elismert, népszerű művészek: Oszvald Marika, Peller Károly, Árvai Dániel, Szendy Szilvi, Denk Viktória, Kollár Péter Erik, Kerényi Miklós Máté, Egri László, Gats Éva, Haraszti Elli, Dezső Ágota, Kádár Szabolcs János. Díszlet: Rákay Tamás. Jelmeztervező: Kollár Péter Erik. Rendező: Kerényi Miklós Gábor Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar rendező, színigazgató, kiváló művész. 

Jegyek kaphatók a Csabagyöngye Kulturális Központban, valamint online.

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL