Békéscsabán koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekar

Kihagyhatatlan koncertajánlattal várta a zenebarát közönséget a Filharmónia Magyarország a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban, április 16-án: a Budapesti Fesztiválzenekar adott koncertet.

A világ tíz legjobb zenekara közé sorolt komolyzenei együttest ezúttal egy ifjú ígéretes dirigens, Victor Aviat vezényelte, akiről Fischer Iván, a méltán kedvelt karmester így nyilatkozott: „Rendkívül jó adottságokkal rendelkező fiatalember: gyönyörűen fest, intelligens és nagyon finom, érzékeny muzsikus. Egy fiatal karmesternél ez először valószínűleg akadály, de egy- két év múlva hatalmas előny. Van benne valami egészen különleges poézis.”

Nem akármilyen művek szerepeltek a koncert műsorkínálatában. A hangversenyen Mozart, Honagger és Schumann művei csendültek fel. Mozarttól a Linzi Szimfóniát hallhatta a publikum, amelyet a nagy zeneszerző mindössze pár nap alatt komponált, hisz mikor egy ízben meglátogatta szülővárosát, hangversenyt kellett adnia, de nem volt nála egyetlen szimfóniája sem. Ennek ellenére korántsem nevezhetjük összecsapott munkának, sőt, gazdag dallamvilág jellemzi. Hallhattuk még Arthur Honegger Kamarakoncert fuvolára, angolkürtre és vonószenekarra című művét, amelyet a meditatív nyugalom jellemez. Fuvolán közreműködött Sebők Erika, angolkürtön pedig Clément Noël. Schumann Tavaszi szimfóniája is felcsendült, amelyre úgy is tekinthetünk, mintha „extrovertált nővére” lenne Honagger művének.

A nagy sikerű koncert után hamarosan újabb előadásokat láthatnak a zenekedvelők. A szervezők elmondása alapján már készülnek a debreceni Kodály Filharmonikusok és a King’s Singers koncert megtartására.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,