Meglepetésekkel készül az új évadra a Filharmónia

2018. augusztus 18. 17:34 | behir

Somogyi-Tóth Dániel szólaltatja meg a hangszerek királynőjét, az orgonát Békéscsabán, a belvárosi katolikus templomban augusztus 25-én 19 órától. A Filharmónia Magyarország által szervezett koncert számos érdekességet tartogat. Az általában csak miséken és istentiszteleteken felzengő orgonajáték mellett Csősz János trombitaművész és a Kodály Filharmonikusok kamarakórusának műsorát láthatják. Felcsendülnek Händel és Telemann-művek, valamint ritkán hallott orgona versenyművek is.

A Filharmónia szeptembertől új vizekre evez a Magyar Operaházzal. Megtörténik az, amire eddig még soha nem volt példa Békéscsabán: néhány hónap alatt négy előadást tart az Operaház társulata a Csabagyöngyében.

A Filharmónia Összhang Bérletben a fő hangsúlyt a méltán népszerű és ismert Puccini kapja. A Puccini Itáliája című összeállítás mellett, olyan koncertszerű előadások hangzanak fel, mint a Tosca. Érdemes a szereposztásokat is tanulmányozni, még a muzsikában nem annyira jártas közönség is számos ismerős névre bukkanhat közöttük, például Rost Andreáéra.

Ugyancsak fantasztikus előadásnak ígérkezik az októberi balett, ahol klasszikus és modern elemeket is bemutatnak a táncosok.

Az évadból természetesen a klasszikus komolyzene sem hiányozhat. Szeptemberben a Magyar Állami Operaház zenekara ad szimfonikus estet, előadják Rossini Szemiramisz-nyitányát, Hidas oboaversenyét, valamint Beethoven IV. szimfóniáját. Vezényel a Maestro Karmesterverseny és a Virtuózok zsűrijéből ismert Kesselyák Gergely.

Olyan jelentős formáció érkezik Békéscsabára, mint a Budapesti Fesztiválzenekar kamarakórusa, illetve a híres Orfeo Zenekar. Az Orfeo a legkiválóbb autentikus megszólaltatója a régi zenei kompozícióknak hazánkban, amelynek elválaszthatatlan zenei partnere a Purcell Kórus. A két együttes számos televízió-, lemez- és koncertfelvétel készített már közösen.

A koncertekre bérletet és jegyet a Filharmónia jegyirodájában, az U-alakúban, az Andrássy út 24-28. szám alatt lehet vásárolni, illetve a koncertek előtt a helyszínen.

 

További programok »

Kultúra

Szabó István és az ügynökmúlt árnyai

A Magyar Filmakadémia Egyesület szerdai közleménye szerint Szabó István filmrendező nem veszi át életműdíját a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén. A rendezőt a kitüntetéssel kapcsolatban többen kritizálták, ezért mondott nemet a díjátadón való megjelenésre.
18:28
FEL