Békéscsabán is bemutatták a Morvai Ferenc életéről szóló könyvet

Morvai Ferenc kalandos életútján keresztül tekinthetünk vissza a közelmúlt társasági és politikai életébe. A Petőfi-kutatás szervezőjének és finanszírozójának történetét a Békés megyei származású író, Csath Róza egy naplókötetben írta meg. Az alkotást pénteken mutatták be Békéscsabán.

Morvai Ferenc egyszerre „kazánkirály”, politikus és Petőfi-kutató. A rendszerváltás előtt politikai nézetei miatt lett magánvállalkozó. A kazánokhoz fűződő szabadalmai és a 200 főt foglalkoztató vállalatának köszönhetően a társasági élet fontos szereplőjévé vált.

–Sok minden dolog történt velem. Olyan sok komoly emberrel találkoztam, például a kínai, vagy az indiai miniszterelnökkel és a hazai nevességeinkkel. Emellett Spéter Erzsébetnek, az Erzsébet-díjat én csináltam Magyarországon, vagy a Honti Hannáékkal a kapcsolataim. Felmerült az ötlet, hogy azokat a történeteket érdemes lenne közzé tenni, hogy mit ne csináljanak úgy, vagy mit úgy csináljanak mint én. – mondta el Morvai Ferenc.

A könyv ötlete egy munkakapcsolatból született meg. Csath Róza egykori újságíróként nagy kihívásként és lehetőségként tekintett a naplókötet megírására. Mint mondta, érdekes volt a folyamat, főleg azért, mert egy naplóról van szó.

–Sokat kérdeztem Morvai Ferencet, talán többet is megtudtam róla, mint amennyit visszaadtunk a naplókötetben. Hiszen ez egy nagyon bizalmi dolog is, akire ugye rábízzák ezeket az információkat, és ezzel okosan kell sáfárkodni. – hangsúlyozta az író, Csath Róza.

A kötetről Niedzielsky Katalin beszélgetett Csath Rózával és Morvai Ferenccel. Az esten kiderült az is, hogy a szerző egy újabb könyvet ír Morvairól, és 27 évet felölel

ő Petőfi-kutatásáról.

 

Megosztás:

Címke: , , ,