Békéscsabán és Szarvason lehet koronavírus tesztet kérni

2020. augusztus 1. 14:10 | behir

Annak, aki sárga vagy piros jelzésű országból érkezik, és nem akar két hetet karanténban tölteni, kérheti, hogy teszteljék, ám ezt mától már nem az államnak, hanem az igénylőnek kell fizetnie.

Szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket - emlékeztetett az országos tisztifőorvos pénteken. Müller Cecília elmondta: a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek továbbra is kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel. Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról már elérhető azoknak a mintavételi pontoknak a listája, ahol tesztet lehet kérni. A teljes felsorolást ide kattintva tekintheti meg. Ez alapján kiderül, hogy Békéscsabán két helyszínen (Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Rendelőintézete; SYNLAB Békéscsaba), míg Szarvason egy helyen (Szarvasi Szakorvosi Egészségügyi Szolgáltató Kft.) vesznek mintát. 

A vizsgálatok költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, ezért a tisztifőorvos szerint ezekről érdemes előzetesen tájékozódni.

A tisztifőorvos ismertette: a mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

Az aktuális ország-listát ide kattintva találja.

Az országba való belépésről szóló információkat az NNK az alábbi infografikán összegezte: 

Augusztus 1-től való beutazási lehetőségek. Forrás: koronavirus.gov.hu

További programok »

Koronavírus

Veszélyesek a járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletek

A koronavírust övező álhírek, téves információk és összeesküvés-elméletek az év első három hónapjában közel 800 ember halálát okozták világszerte, derül ki az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene folyóiratban nemrég közzétett tanulmányból.
2020. augusztus 14. 19:23
FEL