Békéscsabai Jókai Színház: Nagyüzem a kulisszák mögött

2020. május 9. 17:16 | behir

A járvány miatti kényszerszünetben játszani nem lehet, de az élet nem állt meg a Békéscsabai Jókai Színházban. Két új bemutatóra a színészek otthon tanulnak és online próbákat tartanak, készülnek a díszletek és a jelmezek. Előre hozták a nyári karbantartási munkákat, digitalizálják a ruha- és dokumentumtárat.

Wass Albert Tizenhárom almafájának ősbemutatójára egyelőre online próbákon készül a társulat, A Megfeszített című rockopera szövegét és dalait otthon tanulják a szereplők. Mindkét bemutatóhoz építik a díszleteket és varrják a jelmezeket. Seregi Zoltán igazgató elmondta: a cél az, hogy amint feloldják a tilalmat, kész díszletben és jelmezben lehessen próbálni, a lehető legrövidebb próbaidőszak után, minél hamarabb megtarthassák a bemutatókat.

– Senki nem tud biztos időpontokat, felelőtlen dolog lenne jósolni. De reményeink szerint a nyáron már tudunk bent próbálni, és augusztus végén, szeptember elején talán megtarthatjuk az előadásokat.

A kulisszák mögött addig sincs szünet, a direktor sorolta a helyszíneket. A bútor- és díszletraktárban takarítanak, selejteznek, digitalizálják a gazdag ruha- és jelmeztárat. Az archiválásnak köszönhetően távolból is láthatják a tervezők a kínálatot, tudnak válogatni. Az ügyelők, rendezőasszisztensek a dokumentumtárat dolgozzák fel, a fotókat, különböző anyagokat, régi szövegkönyvek példányait viszik be az elektronikus rendszerbe.

A vészhelyzetben a műfajok átköltöztek online felületekre, és újak születtek. A közönség folyamatosan láthatja régi előadások felvételeit és a művészek otthoni, karanténvideóit. A gazdasági iroda is részben otthonra telepítette gépeit, az adminisztráció, a pályázatírás folyamatos. A színház éttermében ebédet főznek elvitelre, szociálisan rászorulóknak is szállítanak. Kisebb javításokat végeznek az épületen, zajlik a hang- és fénytechnika karbantartása.

Valószínűleg a nyári hónapokban kell, lehet majd dolgozni, ezért májusban, júniusban kell kiadni a szabadságokat. Seregi Zoltán hangsúlyozta: egyelőre csak a megbízással dolgozók fizetését kellett csökkenteni, a közalkalmazottakét nem. Mint mondta, guruló színpadon,  „A színház házhoz megy” címmel hamarosan olyan zenés műsort visznek Békéscsabán a lakótelepekre, amely minden korosztálynak szórakoztató lehet. A produkciót otthonról, az ablakokból, az erkélyekről tekintheti meg a közönség. Így szeretnének programot biztosítani addig is, amíg a teátrumban újra felmehet a függöny.

Niedzielsky Katalin

FEL