A Vincze házaspár egyik tagja sem rendelkezett korábban vendéglátós múlttal, kereskedelmi és műszaki területen dolgoztak. A mára messze földön ismertté vált jaminai vendéglő története a ’80-as évek végén egy rokonlátogatással kezdődött, amikor Vincze Jánosné, Marika egy romos erzsébethelyi vályogházban meglátta a lehetőséget. 1991-ben sörözőként nyitották meg az ingatlant, majd 1999 őszén alakították ki itt a Hargita vendéglőt.
A névválasztás nem véletlen: a Vincze család ezer szállal kötődik a Székelyföldhöz, sok barátjuk van Erdélyben, és a vendéglőben egy kicsit a székely kultúrát szerették volna megmutatni vendégeiknek.
Értékmentő tevékenységük nem csupám az erdélyi ételek készítésében és felkínálásában mutatkozik meg: maga az étterem berendezése is a székely lakóházak hangulatát idézi a korondi kerámiák, antik fotók, régi használati tárgyak segítségével. A kialakítás során elsődleges szempont volt, hogy a vendégek ne csak finom falatokat kóstoljanak, hanem otthon is érezzék magukat.
Az eltelt bő negyedszázad év folyamán folyamatosan alkalmazkodtak az aktuális körülményekhez. Sikeresen vették például a koronavírus-járvány által állított kihívásokat.
Fontos számukra a fenntarthatóság is. Ennek megfelelően a vendéglőben kiemelt szerepet kapnak a környékbeli alapanyagok. Helyi forrásból szerzik be a húst és a zöldséget, a fűszernövényeket saját veteményeskertjükben gyűjtik be.
Az étteremben évtizedek óta jól összeszokott csapat dolgozik a Vincze házaspár teremtette családias légkörben. Hosszú ideje részt vesznek a jövő szakácsainak és felszolgálóinak képzésében, szeretettel adják át a tudást a jövő vendéglátó generációi számára is.
A vendéglőre neves étteremkalauzok is felfigyeltek. 2017-ben kapták meg „Az év vidéki étterme” címet, folyamatosan szerepelnek a Dining Guide Top100-as kiadványában, és megszerezték a „Kiváló tanulóképző hely” címet is.