Békéscsaba felett repülhetnek a Szélkirály kis jelmeztervezői

Miből van az igazi Szélkirály ruhája? Biztos kékből és levegőből – suttogta a jelmeztervező verseny eredményhirdetésén az egyik óvodás.

Miből van az igazi Szélkirály ruhája? Biztos kékből és levegőből – suttogta a jelmeztervező verseny eredményhirdetésén az egyik óvodás. Mivel azonban kékből és levegőből nehéz volna jelmezt készíteni, rajzok készültek, de szebbnél szebb tüllből, textilből, színes papírokból álmodott jelmezeket is küldtek a gyerekek a Jókai színház felhívására.

Mostanra hagyománnyá vált a Békéscsabai Jókai Színházban, hogy mesedarabjaikhoz kötődően hol saját készítésű hóvirággal (Négy évszak), hol papír farönkkel (A kolozsvári bíró) hol meg ládikákkal (Ládafia) érkeznek a gyerekek egy-egy előadásra. 

Mint azt Seregi Zoltán, a színház igazgatója elmondta, a gyerekek és pedagógusaik is nagy örömmel fogadták a színház korábbi, hasonló kezdeményezéseit. Most arra kérték a vállalkozó kedvű gyerekeket, öltöztessék fel saját elképzeléseik szerint a Szélkirályt! 

– Minden színházi ember arra vágyik, hogy hosszú távon is hasson a színház, hogy a közönség visszaemlékezzen valamilyen gondolatra, valamilyen érzelemre, valami szépségre, amit a színházban kapott. A Szélkirály jelmeztervező versenyére több mint kétszáz alkotás érkezett, ez pedig azt azt jelenti, hogy a darab hosszú távon is hatott, hiszen jóval az előadás után készítettek a gyerekek olyan alkotásokat, amelyek az előadás élményéből táplálkoztak – fogalmazott a direktor.

Az eredményhirdetésen maga a Szélkirály (Presits Tamás) adta át az elismeréseket, no persze csak miután válaszolt a gyerekek feléje záporozó kérdéseire: „Honnan van a ruhád?” „Igazi arany az öved?” „Ki készítette a csizmád?” „Miért ilyen hosszú a hajad?”

A csoportos díjat a Mackó Kuckó Óvoda Süni csoportja kapta, akik magával a Szélkirállyal járhatják be a színházat a pincétől a padlásig. A két egyéni díjazott pedig a Békés Airport jóvoltából valóban repülhet a szelek szárnyán és megnézheti felülről Békéscsabát: Perlaki Luca a Lencsési Általános Iskolából, valamint Bihari Iringó a Mezőkovácsházi Általános Iskolából ugyanis egy-egy 2 személyes sétarepülést nyert. 

Mint azt Szegfű Gergő repülésirányítótól megtudtuk, mivel a színház és a Békés Airport is Békéscsaba fenntartásában működik, magától értetődő volt az együttműködés. Szívesen ajánlották fel a sétarepülést, amelynek keretében a gyerekek 3-400 méteres magasságból csodálhatják majd meg Békéscsabát, kereshetik meg hol vannak az egyes épületek, az iskola, az óvoda, vagy hol lakik a nagymama. Mint kiderült, a csodás repülőútra a mezőkovácsházi Iringó az édesanyjával, a békéscsabai Luca pedig az apukájával megy majd.

A Békéscsabai Jókai Színház még tizenkét alkotást díjazott, ezek készítői postán kapják meg nyereményeinket. A további nyertesek a következők: Palotás Ákos, Békéscsaba; Galbicsek Zsombor, Békéscsaba; Csóti Csenge, Mezőkovácsháza; Ale Dóra Sára, Mezőkovácsháza; Eszenyi Bence Zsolt, Mezőberény; Galgóczi Márk, Békéscsaba; Nagy Anna, Békéscsaba; Csorba Jázmin, Orosháza; Nádházi Réka, Orosháza; Lukács Tímea, Telekgerendás; Schneider Zsófia, Békéscsaba; Rumon Nóra, Mezőkovácsháza.

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,