Békéscsaba első kézből: Kormányzati támogatással tovább spórolhatunk az energián

2023. december 1. 11:52 | behir.hu

A kormány jövő januárban 75 milliárd forint keretösszeggel induló Napenergia Plusz Programja a családokat támogatja abban, hogy maguk termeljenek zöldenergiát, azt tárolják, és fel is használják. A programról Alföldi Károly vállalkozó, az önkormányzat gazdasági bizottságának tagja tájékoztatta portálunkat.

Mind a békéscsabai családoknak, mind a városban tevékenykedő vállalkozásoknak jól indulhat a jövő év. Január elsején új napelem-pályázat indul, melyben összesen 75 milliárd forint támogatást nyújtanak elsősorban a családoknak. A cél ugyanis az, hogy olyan modern, úgynevezett háztartási kiserőművek terjedjenek el, amik nemcsak napelemekből állnak, hanem az energia tárolását is meg tudják oldani.

– Emellett a kormány 62 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi a hazai vállalkozások villamosenergia-rendszerének rugalmasságát fokozó, a zöldenergia hatékonyabb hasznosítását is elősegítő fejlesztéseit. A cégek beruházási támogatást és bevétel-kompenzációt nyerhetnek el a január közepén megnyíló pályázati felhíváson. A kiírás alapján legkésőbb 2026 májusáig kiépülő energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást – kezdi a programok bemutatását Alföldi Károly.

A Napenergia Plusz Programot mintegy 20 ezer háztartás veheti igénybe, mivel kötelező lesz együtt telepíteni a napelemet és a tárolót az önellátás támogatása érdekében. A támogatási program ahhoz kapcsolódik, hogy 2024-től elindul a bruttó elszámolási rendszer is, amelyben 5 forint körüli áron veszi majd át a megtermelt és el nem fogyasztott energiát az áramszolgáltató a háztartástól. Ezért éppen az a cél, hogy minél inkább helyben használja fel a család a megtermelt áramot és ne táplálja be a hálózatba, ha már rendszerhasználati díjat nem számolhat fel a betáplálásért a szolgáltató a háztartás felé.

– A törekvést segíti, ha a napelem panelek mellé rögtön energiatárolót, akkumulátort is telepít a család, mert így a nappal megtermelt és felesleges áramot este vagy éjjel tudja felhasználni a háztartásban. A két rendszer együttes telepítése azonban meglehetősen költséges, ennek lefaragását igyekszik elérni az új támogatási program, amely a telepítési költségek 65 százalékát nyújtja vissza nem térítendő támogatás formájában. A számítások szerint a két rendszer 5 millió forint költséget jelent, melyből 3 millió 250 ezer forintot áll a pályázat, a többit pedig önerőből kell megvalósítania a majdani csabai nyertesnek – folytatja Alföldi Károly.

A gazdasági szakember kiemeli, hogy a pályázat legfeljebb 4 kW-os napelem-rendszer és legfeljebb 8 kWh-s tároló együttes telepítését engedi meg, hogy ne nagy erőműveket építsenek a háztartások, hanem a saját fogyasztásukhoz igazodó rendszereket. A pályázat részletein dolgoznak, elképzelhető, hogy nagyobb méretű rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni.  

– Összefoglalva: cél az, hogy a magyar háztartásoknak továbbra is megérje napelemet telepíteni. Az új pályázati program 2024 január elsejétől lesz elérhető – mutatja be a békéscsabai háztartásokat is támogató rendszert Alföldi Károly.

Szintén januártól igényelhető támogatás a vállalati zöldenergia tárolói programban ipari áramtároló berendezések létesítésére. A kormány az energia tárolásának elterjedését segíti azzal, hogy 62 milliárd forintos pályázatot hirdet vállalkozók számára erre a célra.

– A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítmény-ingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését. Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeit – folytatja a szakember.

A pályázat vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevétel-kompenzációval ösztönzi a cégeket, így a békéscsabai vállalkozásokat is energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására. A vállalkozások azzal a feltétellel juthatnak állami hozzájáruláshoz, hogy a tárolókat a kiegyenlítő piacon használják. A várakozások szerint a kedvezményezettek mintegy 440 megawatt összkapacitásban telepíthetnek új energiatárolókat. Ennek köszönhetően legkésőbb 2026 májusáig kiépülő energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást. 

– A támogatási kérelmeket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen lehet benyújtani 2024. január 15-e és február 5-e között. A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyertesek kiválasztása a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevétel-kompenzációs igény alapján történik majd. Remélhetőleg minél több békéscsabai cég ismeri fel a program előnyeit és pályázik a támogatásra – ismerteti a vállalati zöldenergia tárolói program részleteit Alföldi Károly.

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL