Békéscsaba anno: Jankay interjú Kaliforniáról, 1936-ból

2019. február 3. 14:47 | behir

A Békéscsabai Értéktár most készült kiadványában az első 50 csabai érték közt ott van Jankay Tibor festőművészeti öröksége is.

Sok művész vágya volt külföldön kalandozva új tájakon alkotni, munkájukért megfelelő jövedelmet elérni. Jankay 1934-ben hajózott át a nagy vízen Amerikába, és kereste, hogyan valósíthatná meg művészeti törekvéseit.

Jankay Tibor csabai festő, hazai művészi sikerei tudatában, 1934 telén áthajózott Amerikába. Decemberben érkezett Los Angelesbe fivéréhez. Miután hazaérkezett, erről 1936 áprilisában mesélt a Békésmegyei Közlöny szerkesztőjének, Békéscsabán, a múzeumbeli kis műtermében, hogy mit élt meg másfél éves kint tartózkodásakor Kalifornia örökké kék ege alatt.

– Már jártam Amerikában, de Kaliforniában most voltam először. Mielőtt hazajöttem, két hónapot töltöttem a Colorado völgyének fantasztikus alakú, cinóber és lila színű sziklái mellett és pálmafákkal dús tájain, melyeknek szépsége csodálatos – mondta Jankay.

Elmesélte azután, hogy bérelt sátorban élt, de volt villanyvilágítás és folyóvíz is. Mindezért 5 dollárt fizetett az indiánoknak, hisz övék volt a terület. Rengeteg híres ember élt a környéken, Hollywoodból sok sztár, mint a „csöpp Shirley Temple”. Sok milliomos keresett ott szórakozást a pénzszerzés fáradalmai után.

– Nehéz volt a helyzetem. Jól akartam kezdeni, hisz nagyon sok függ az indulástól. Kiállítást akartam rendezni egy városi múzeumban. Egy tízfős bizottság döntött, és elfogadták képeimet a kiállításra. Minden költséget a múzeum vállalt. Gondoskodtak a plakátról is. Hat hétig tartott a kiállítás, addig ott volt a nagy felirat: „hungarian artist” – mesélte a művész.

– A kiállítással szép sikerem volt. Elégedett voltam az anyagi eredménnyel is, és egymás után kaptam a meghívásokat a kiállítások rendezésére. Volt egy hónapig tartó kiállításom a los angelesi új városháza 30 emeletes palotájának dísztermében is. Innen a Laguna Beach-ben lévő „Kaliforniai művészek telepe” hívott meg kiállításra – mondta mosolyogva, hozzátéve, hogy jól érezte magát, a kollégái rendesek voltak, és az egyesület tiszteletbeli tagja lett.

A kérdésre, hogy nem fárasztotta-e a kiállítás, az amerikai tempó, ezt válaszolta:

– Nagyon is megéreztem azt az iramot, amit a kinti élet diktált, de azért eleget tettem a meghívásoknak, egy hollywoodi női klubban is volt tárlaton, aztán jöttek a csavargás és festés zavartalan, gyönyörű hónapjai. Most itt vagyok megint, szeretek itt lenni. Jártam a tavaszi Körös-parton, örültem minden ismerős fűzfának. Az ottani munka termését is elhoztam, remélem megmutathatom egy itthoni kiállításon a kinti  munkáimat – mondta Jankay az interjúban.

Gécs Béla

 

További programok »

FEL