Békéscsaba 1920: Határon túli utcanevek Békéscsabán

2020. június 28. 16:52 | behir

A trianoni békeszerződés aláírását követően a korabeli magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy az elszakított területeket visszaszerezze. E cél egyik fontos eleme volt az emlékezés, az elcsatolt területek, városok nevének „köztudatban tartása”.

Békéscsaba vezetői, kapcsolódva az új rendszer kiépítéséhez, már 1921-ben úgy döntöttek, hogy az addigi Orosházi utat (jelenleg Bartók Béla út) Horthy Miklós útra nevezik át. Településünk az egyik első volt, mely az alig egy éve kinevezett kormányzóról közterületet nevezett el.

A közterületek átnevezése vagy az új utcák határon túli településekre történő elnevezése országos jelenség volt. A trianoni Magyarországon összesen négyszázötvenkét határon túli településről neveztek el közterületet. A legtöbb utcát, teret Aradról (149) és Kolozsvárról (122), ezután Kassa (118) és Pozsony (98) következik. Jugoszláviából Szabadka (46), Csehszlovákiából Ungvár (26), Ausztriából pedig Kismarton (13) adta a legtöbb közterület-nevet.

Békéscsabán erre a lépésre kilenc évvel a békekötés után, 1929-ben került sor. A korabeli képviselő-testület által felállított bizottság az újonnan kialakult utcák esetében a határon túlra került településekről, vagy egy, a revíziót támogató politikusról történő elnevezésre tett javaslatot. Így a következő utcáknak adtak földrajzi neveket: Csíki utca (erdélyi Csík megye), Erdélyi sor, Fiumei út, Hargita utca, Kárpát utca, Kassai utca, Kolozsvári utca, Lajta utca (a folyó a nyugati határunknál, a békekötés előtt történelmi határ volt), Lugosi utca (a bánáti Lugos település), Nagyváradi utca, Pozsonyi utca, Szatmári utca (megye), Szepesi utca (megye), Temesvári utca, Vaskapu utca, Vereckei utca.

A tervezet szerint Székely utca is lett volna, de a területét beépítették, ott nem alakítottak ki utcát.

Egy olyan személyről (Lord Rothermere) is neveztek el közterületet Békéscsabán, aki egy magyarországi látogatás után Angliában, egy napi 1 millió példányban megjelenő újságjában hívta fel a figyelmet a trianoni béke igazságtalanságára: Rothermere utca (ma Batsányi utca).

A legújabb, az első világháborút lezáró békéhez köthető közterület elnevezést 2013. december 12-én fogadta el a békéscsabai közgyűlés. Ekkor a Jókai utca – Andrássy út által határolt belvárosi területet nevezték el Trianon térnek. Ezen a téren áll a 2008-ban felavatott csabai Trianon-emlékmű.

Ugrai Gábor       

 

További programok »

FEL