Békésből az újkígyósi VaBene is csatlakozott a féláras csokifagyi akcióhoz

2023. június 7. 14:15 | Such Tamás

Már-már a könyökünkön jön ki, hogy minden nap ünneplünk valamit, de ez a mai nap egy kicsit más… Ugyanis június 7-e a csokifagyiról szól. Ezt a remek napot a nagyvilágban évek óta, hazánkban két éve ünneplik. Ilyenkor a cukrászdák féláron kínálják a csokoládé gombócokat. Békésben egyedül az újkígyósi VaBene Fagylaltműhely csatlakozott a csokifagyi napjához. Megkerestük őket.

Urbán Csillát, a VaBene Fagylaltműhely ügyvezetőjét először is a nevük jelentéséről kérdeztem.

– A va bene olaszul azt jelenti, rendben van! – meséli. – Ez egy nagyon sűrűn használt kifejezés. Mi azonban egybe írjuk és a bene nagy b-vel kezdődik. Mindezzel az olasz irányt szemléltetjük: olasz recepteket alapján készítjük a kézműves fagylaltjainkat.

 

Urbán Csilla És Urbán Viktor – Fotó: Takács Zsolt

Urbán Csilla És Urbán Viktor – Fotó: Takács Zsolt

 

Ezen a napon mondhatni olaszosan, forró fejjel, jeges termékeikkel némileg kockáztatnak, de mindez hosszú távon gyümölcsözik. Nem mellesleg minden ehhez hasonló eseményre – ilyen volt például a fagyi világnapja – szeretnek „felülni”, együtt ünnepelni a vendégeinkkel.

A VaBene egy 1950. óta működő, negyedikgenerációs családi vállalkozás. Csilla és a férje, Viktor már az ötödik éve régi köntösben (meghagyták az épület lila külsejét) és megújult receptúra alapján vezetik a fagyizót. A folyamatosan bővülő, több tucatnyi íz közül szerintem senki sem fogja kitalálni, hogy vajon (még mindig) mi a legmenőbb?

– Hát bizony a csoki mindent visz – fűzi hozzá.

(A programhoz a fagylaltozó két viszonteladója is csatlakozott: a gyulai Family Fagyizó (Kossuth u. 13/2.), illetve a szabadkígyósi kastély bejáratánál működő Vabene Fagyizó.)

 

Az újkígyósi VaBene Fagylaltműhely – Fotó: Urbán Csilla

(Fotó: Urbán Csilla)

További programok »

Gazdaság

Hamarosan új brand költözik a Lencsési ABC-be

Lassan megszokottá válik, hogy a bő négy évtizede, a tízemeletesek árnyékában működő Lencsési ABC-be időnként új üzlet költözik. Természetesen ezzel az áruház neve is részben megváltozik, miközben a lakótelepiek 98 százaléka Lencsési ABC-nek hívja.
12:47
FEL