Békésben is érezhető volt a horvát földrengés

2020. december 29. 13:16 | behir.hu

Újabb, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután. A földmozgást hazánk szinte egész területén érezni lehetett, így Békésben is.

Az állami hírügynökség beszámolója szerint a földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek. A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett.

Húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben. A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. "Ez egy igazi tragédia" - mondta.

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.
A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án. Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani – írja az MTI.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt.  A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi - írta a sajtó.

Mindeközben a magyar sajtón is végigsöpört a hír, miszerint az ország számos pontján lehetett érezni a rengést. A behir.hu szerkesztősége is több jelzést kapott megremegő bútorokról, csillárokról. Ön tapasztalt hasonlót? Írja meg nekünk a szerkesztoseg@bmc.media.hu-ra!

FEL