Békés megyei települések is sikeresen pályáztak a Magyar Falu Programban

2019. július 28. 10:02 | Papp Ádám Sándor

Megjelent a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredménye – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Idén 150 milliárd forint forrás áll rendelkezésre a Magyar Falu program pályázatainak megvalósítására – ezt a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos mondta márciusban, a kezdeményezés indulásakor. Gyopáros Alpár kifejtette: a program célja, az ötezer lélekszám alatti falvak, kisebb települések lakosságmegtartó erejének növelése.

Gyopáros Alpár elmondta, hogy az ötezer lélekszám alatti falvakban 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen 4 milliárd forint értékben, illetve 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen 2 milliárd forint értékben.

Köröstarcsa önkormányzata sikeresen pályázott orvosi eszközök beszerzésére a Magyar Falu Program révén, s közel 3 millió forintot fordíthatnak a kellékek megvásárlására.

Jelenleg Dr. Fehér Richárd háziorvos egy Dopler, illetve egy vérnyomásmérővel méri a betegek pulzusát, amely közel 10 percet vesz igénybe. Ezt az időt redukálná le az egyik eszköz, amelyet hamarosan megvásárolnak: a boka karindex mérő.

A betegellátó komplexum felszerelése bővítésre szorul – fogalmazott a helyi háziorvos, aki kiemelte: a növekvő páciensszám miatt, modern, hosszú élettartamú eszközökre van szükségük.

– Ez a volkarindex mérő a perifériás velőérszűkületről adna egy nagyon nyomós okot és utána tudnánk szakemberhez detektált, igazolt adatokkal küldeni úgy a pácienst, hogy elvégeztünk egy olyan vizsgálatot, melyet itt, rendelői keretek között, úgynevezett prehospitálisan is meg tudunk csinálni – árulta el Dr. Fehér Richárd.

A település polgármestere elmondta: folyamatosan igyekeznek fejleszteni a helyi egészségügyi ellátást, ezért is pályázták eszközbeszerzésre a Modern Falu Programban. Lipcsei Zoltán emlékeztetett: egy évvel ezelőtt fejeződött be a helyi orvosi rendelő korszerűsítésére, így a szakemberek modern környezetben fogadhatják a betegeket.

– Ez egy speciális épület, ami magába foglalja a háziorvosi, a fogorvosi és a védőnői rendelőt. Gyakorlatilag az épület már nagyon leromlott, a hőszigetelésétől kezdve mindennel probléma volt. Ez a beruházás a település szempontjából egy hatalmas fejlődés, a lakosok visszajelzése alapján mindenki elégedett vele – hangoztatta Köröstarcsa polgármestere.

Békés megyében továbbá Békésszentandrás, Ecsegfalva és Hunya önkormányzata fordíthat közel 3 millió forintot az orvosi eszközök beszerzésére a Magyar Falu Program révén. A csabacsűdi önkormányzat pedig az orvosi rendelő felújítására közel 20 millió forintot nyert el a pályázatban.

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL