Békés megyében vonatozna nyáron? A szokásosnál is több figyelemre lesz szüksége

2020. június 15. 12:54 | Varga Diána

Összeszedtük a legfontosabb változásokat, amelyek a megye vasútvonalait érintik.

Nem lesz egyszerű dolga annak, aki nyáron a megyei vasútvonalakon közlekedne, ugyanis még a szokásosnál is jobban kell majd figyelni arra, hogy mely járat, milyen típusú tömegközlekedési eszköz és honnan indul. A MÁV június 6-án léptette életbe azt a módosítást, amellyel jelentősen csökkent a vonatok száma az országban – a társaság a veszélyhelyzetre hivatkozva ritkította a járatokat. Az ígéretek szerint ezt később még felülvizsgálják. Szintén a járvány miatt van érvényben az a rendelkezés, amely szerint a szerelvényeken utazóknak kötelező az arc eltakarása (maszkkal, sállal, kendővel) a vonatokon, a teljes járműflottát naponta fertőtlenítik.

Június 15-től, illetve június 20-tól újabb intézkedések lépnek hatályba, bár ezek egy részét az utazóközönség már régi-új ismerősként köszöntheti. 

Ilyen például, hogy Békéscsabáról továbbra sem tudunk átszállás nélkül Szegedre utazni – a Hódmezővárárhelyen épülő tram-train ugyanis várhatóan csak ősszel készül el, emiatt pedig az év végéig nem közlekednek szerelvények a két Csongrád-Csanád megyei város között. Az utasok vonatpótló busz segítségével juthatnak el a szomszéd megyeszékhelyre. A részletes menetrendet ide kattintva találják meg

Június 20-tól továbbra is módosított menetrend szerint közlekedik a 120. sz. Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonalon a IC 473-as járat, mivel Nagykáta és Tápiószele között pályakarbantartási munkálatokat végeznek. A menetrend ezen a linken keresztül tekinthető meg

Június 15-től június 30-ig a 125-ös vonalon, a Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes-Battonya vonalon Mezőtúr-Mezőhegyes, Mezútúr-Pusztabánréve, Szarvas-Gyoma és Halászlak-Szarvas állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, a menetrend ide kattintva tekinthető meg. Ezen a vonalon nem lesz változás júliustól sem, ugyanis a vonatpótló buszok augusztus 16-ig biztosan a megjelölt szakaszokon közlekednek.

Ha valaki Orosházáról Kiskunfélegyházára utazna, számoljon vele, hogy június 22-től 25-ig a Kiskunfélegyháza-Szentes-Hódmezővásárhely állomások közt vonatpótló busz jár, melyről még több információt ide kattintva találnak

 

Még mindig érvényben van a járványügyi menetrend

Továbbra sem tudni, meddig lesz érvényben a járványügyi menetrend, melyet a MÁV június 6-án léptetett életbe. Ennek értelmében naponta egy vonatpár közlekedik Mezőhegyes–Újszeged (121-es vasútvonal), Mezőhegyes–Battonya (125-ös vasútvonal), Szentes–Orosháza (147-es vasútvonal) között; a többi vonat utasai a vasúttal párhuzamos útvonalon közlekedő helyközi buszjáratokkal utazhatnak.

Naponta két vonatpár közlekedik Szarvas–Mezőhegyes (125-ös vasútvonal), Szeghalom–Gyoma (127-es vasútvonal), Szeghalom–Püspökladány (128-as vasútvonal) és Kötegyán–Szeghalom (128-as vasútvonal) között, itt a többi járat helyett pótlóbuszok járnak.

 

Több vonat a Balatonra

Míg a Viharsarokban megcsappant a vasúton közlekedő szerelvények száma, addig a Balaton felé még több vonat jár a hétvégétől. Június 20. és augusztus 30. között emelt kínálatú és szolgáltatási színvonalú, nyári menetrend lesz érvényben, így minden korábbinál több, 51 InterCity kocsi közlekedik majd a Balatonhoz minden nap. Tavaly a nyári szezonban 1,65 millióan utaztak a balatoni járatokon, ez a statisztikák szerint 7,5 százalékkal haladta meg az előző évi teljesítményt.

További programok »

FEL