Békés megyében is terjed a madárinfluenza

2020. május 16. 18:41 | behir

Ebben az évben is megjelent a madárinfluenza Békés megyében. Battonyán és Nagykamaráson április 30-án állapították meg a betegséget, azóta Kondoroson és Kisdombegyházon is találtak fertőzött állományokat a Nébih szakemberei.

A betegség megjelenése miatt Battonyán egy hízópulyka-állományban összesen mintegy 23 500 állat leölését kellett elrendelnie az állategészségügyi szakembereknek. Nagykamaráson ugyanezen okból egy csaknem 10 000 állatot számláló tözslúd-állomány felszámolása vált elkerülhetetlenné – írja hivatalos oldalán a Nébih.

A Nébih Országos Járványvédelmi Központjának vezetője arról tájékoztatott, hogy az érintett területeken védő- és megfigyelési körzeteket állítottak fel. Dr. Vajda Lajos azt is elmondta, hogy a baromfitartóknak szigorú intézkedéseket kell betartaniuk: az állatokat zártan kell tartani, valamint mindenféle baromfimozgatás tilos. Ez alól kivétel lehet az azonnali vágás céljából vágóhídra szállítás, amennyiben a járványvédelmi feltételek megfelelnek, vagyis a klinikai vizsgálat eredménye megfelelő. 

– A gazdák azon túl, hogy zártan tartják a baromfikat, nagyon szigorú szabályok mellett engedjenek bármilyen személy, tárgy, eszköz, vagy gépjármű mozgást a telepükre, illetve az előírt kötelező fertőtlenítéseket végezzék el. Nagyon fontos, hogy ha valaki a járványvédelmi jogszabályoknak nem megfelelően tartja a baromfikat, és úgy állapítják meg a betegséget, az akár az állami kártalanításból való kizárást is maga után vonhatja.

Vajda Lajos kiemelte továbbá: ott, ahol járványvédelmi intézkedésként felszámolnak egy baromfiállományt, ott az állattartókat állami kártalanítás illeti meg.

Az állományokat csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával lehet megóvni. Kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint az állatokat – járványvédelmi minimumfeltételként – zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. Fokozottan kell ügyelni továbbá a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére. Különösen, mivel a járványügyi nyomozások alapján több esetben, például a mostani Békés megyei kitörések kapcsán is valószínűsíthető, hogy a takarmányszállító járművek szerepet játszottak a járvány terjedésében.

 

További programok »

FEL