Újabb Békés megyei állattelepen jelent meg a madárinfluenza vírusa

2022. április 25. 12:30 | behir.hu

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Békés megyei Nagykamaráson, egy tenyészlúd telepen.

A mintegy tízezer hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek jelentkezése miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

– Az állomány felszámolása befejeződött, az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások – közölték.

Hozzátették, Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is bővültek a korlátozás alatt álló területek az újabb madárinfluenza-kitörések miatt. Békés megyében Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen jelent meg madárinfluenza a múlt héten. A fertőzés összesen mintegy 43 ezer baromfit érintett.

A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságot kellett felszámolni a vírus miatt. Bács-Kiskun megyében szintén megjelent idén tavasszal a madárinfluenza, ott egy  3500 hízóludat számláló kiskunmajsai állományt érintett a fertőzés.

Forrás: MTI

További programok »

FEL