Békés megyében is sokan érdeklődnek az elektromos kerékpárok támogatása iránt

2020. november 11. 10:33 | Vincze Attila

November végén zárul az elektromos rásegítésű kerékpárok támogatására kiírt állami pályázat első szakasza. A támogatás kizárólag új, elektromos rásegítésű kerékpárra igényelhető. A pályázattal a munkába járókat szeretnék arra ösztönözni, hogy autó helyett lehetőleg kerékpárral közlekedjenek.

A békéscsabai Speedy Kerékpárüzletben már több olyan elektromos hajtású típust is lehet vásárolni, amelyre állami támogatást igényelhetünk. A bolt tulajdonosa azt mondja, hogy egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt, pedig majd csak november végén indul az első pályázati időszak. Balázs Imre azt állítja, hogy aki egyszer kipróbálta, milyen érzés egy úgynevezett e-bike-ot hajtani, nem akar majd újra hagyományos biciklire szállni.

– Az elektromos kerékpározás élménye szenzációs. Olyan helyekre is eljut egy alap fizikummal rendelkező ember, melyekre nem is gondolt volna korábban vagy olyan helyeken is vidáman kerékpározik, ahol korábban ez lehetetlen lett volna számára. Gyakorlatilag nincsenek akadályok, nincsen emelkedő, nincs olyan távolság, melyet megtenni kényelmetlen – fogalmazott a szakember.

Az üzlet tulajdonosa hangsúlyozta, hogy az állami támogatást csak olyan elektromos kerékpárokra lehet igénybe venni, amelyeket tekerni kell, tehát a gázkarral rendelkező típusok  például nem jöhetnek szóba. A támogatás a jármű árának legfeljebb felére biztosítható: pedálszenzoros kerékpárok esetében maximum 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy egy új e-bike átlagára több százezer vagy akár egymillió forint is lehet, így a vásárláskor jókora önrészt kell biztosítani.

Békés megyében is nagy lehetőségek előtt áll az elektromos kerékpárok piaca – ezt állítja Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke, aki a legtöbb békéscsabai kerékpáros rendezvényért is felel. Ő úgy véli, hogy azok, akik eddig autóval nagyobb távolságról jártak be dolgozni, kifejezetten jól járhatnak a gazdaságosan üzemeltethető e-bike-okkal.

– Elsősorban azoknak lesz ez nagy segítség, akik egyébként is abban gondolkodtak, hogy szeretnének ilyen típusú kerékpárt venni vagy szeretnének ebbe beruházni. Nekik ez a pályázat előnyös lesz, akár egészségi állapotuk, akár a mindennapi közlekedésük tekintetében, de a levegőt, a környezetüket is kímélhetjük, segíthetjük – állapította meg. 

Az alapítvány elnöke hozzátette, hogy az elektromos rásegítés miatt még biztosan kell néhány év, mire a közlekedők hozzászoknak a forgalomban ezekhez a járművekhez. Megjegyezte, hogy ehhez nyújt segítséget a nemrég elkészült békéscsabai elektromos kerékpár kisokos is.

További programok »

Gazdaság

Lezajlott a tiszaugi Tisza-híd próbaterhelése

Az M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt – Lakitelek közötti szakaszának leglátványosabb műtárgya, az 556 méter hosszú új Tiszaugi-híd, melynek építése a befejezéséhez közeledik. Ennek a fázisnak az egyik legfontosabb momentuma az épülő híd próbaterhelése, ahol a műtárgy használatba vétel előtti teherbírását ellenőrzik.
2021. szeptember 27. 12:38
FEL