Békés megyében hétfőn még nem nyitnak a fürdők – A szabályokra várnak

2020. május 2. 13:18 | Hidvégi Dávid

Magyarország miniszterelnöke szerdán bejelentette, hogy május 4-től új védelmi intézkedések lépnek életbe vidéken, amely az enyhítést takarja. Orbán Viktor azt mondta, hogy a szabadtéri strandok is megnyithatnak. A Békés megyei fürdők azonban egyelőre még kivárnak, ugyanis a szabályok pontos ismertetésére várnak a kormány részéről.

Április 30-án megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyben az új védelmi intézkedések is helyet kaptak. Itt a negyedik paragrafus negyedik pontjában ez áll: a strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható. Egyelőre azonban Békés megyében, sőt, országszerte sem nyitnak ki a strandok, amelynek több oka is van.

A termáfürdő.hu a Fürdőszövetség főtitkárától, Balogh Zoltántól megtudta, hogy ebben a kérdésben egyelőre nagy a bizonytalanság. A strandok nyitása ugyanis békeidőben sem történhet meg egyik napról a másikra, mivel minden esetben a NEAK engedélyére van szükség abban az esetben, ha egy medencét újra használatba akarnak venni. A strandok nyitását egy, vagy akár többhetes tesztelési időszak előzi meg, amelynek részeként több alkalommal is laboratóriumban vizsgálják a vízminőséget, az engedélyt pedig csak tökéletesen fertőzésmentes medencékre adják ki. A tesztidőszakot a fürdők április elején elindítják, ha májusban ki szeretnének nyitni, a jelenlegi helyzetben azonban legjobb esetben is csak május 4-én lehetne bejelentkezni a NEAK-nál, ráadásul többen is arra számítanak, hogy az átfutási idő idén hosszabb lesz, mivel minden fürdő egyszerre akarja bevizsgáltatni a vizét.

 

Egyelőre több kérdés is felmerül

 

Egyelőre nagy a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy a fürdőknek milyen szabályokat kell betartaniuk, ha kinyithatnak. A Magyar Fürdőszövetség kidolgozott egy javaslatot ezzel kapcsolatban, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül felterjesztett a jogalkotóknak, de a konkrtétumok egyelőre nem ismertek. Azt sem tudni, hogy mi lesz az idősekkel. Rájuk továbbra is vonatkoznak az eddigi korlátozások, így a 65 év fölöttiek az eddigi információk alapján valószínűleg nem látogathatják majd a strandokat. Mi lesz a befogadóképességgel? Azt valószínűsítik, hogy látszám korlátozást vezethetnek be a fürdők. Egyelőre az sem tiszta, hogy mi lesz a zárt öltözőkkel és zuhanyzókkal, illetve a fedett vagy kiúszós medencék kinyithatnak-e?

 

Fotó: gyoparosfurdo-oroshaza.hu

 

De mi a helyzet Békés megyében?

 

Békéscsabán egyelőre kivárnak. Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő a szabályozás pontos ismeretében dönt majd a nyitás lehetséges időpontjáról – ezt a Visit Békéscsabán keresztül jelentették be.

A Gyulai Várfürdőben 61 éve nem volt teljes leállás, így most lehetőségük nyílt a régi műszaki berendezéseket kicserélni, a medencék árnyékolóit korszerűsíteni. Kisebb árusító bódékat is lebontottak, a helyüket parkosítják, így nagyobb lesz a zöldfelület. A közösségi oldalukon egyelőre ők is a kivárásról tájékoztattak. Az enyhítések részletszabályai még nem ismertek, ezért a Gyulai Várfürdő Kft. a vendégek és munkatársak egészségének védelme érdekében a továbbiakban még nem fogad vendéget – adták hírül. Ugyanakkor a termálfürdő.hu-nak a várfürdő igazgatója, Kun Miklós a pünkösdi hosszú hétvégét jelölte meg a legvalószínűbb nyitási időpontként. Hozzátette: ez még módosulhat a még nem ismert részletszabályok és az engedélyek beszerzésének függvényében.

Az Orosháza – Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő sem nyit ki egyelőre, amely március 17-e óta van zárva. Ugyanakkor folyamatosan készenlétben vannak és a pontos szabályokra várnak. Olyan munkálatokat végeznek el, amelyekre eddig nem volt sok lehetőségük az állandó nyitvatartásuk miatt – adta hírül a fürdő hivatalos weboldala. A fürdő munkatársai a medencéket leengedték, ellenőrzik a burkolatok állapotát, ahol szükséges újracsempézik, javítják a fugákat. Fertőtlenítik és alaposan kimossák algamentesítő vegyszerekkel az összes medencét, azokat is, amelyek normál állapotban vízforgatottak. A kemping területén a meglévők mellé további négy új faházat építenek, melyeket a tervek szerint már a nyári főszezonban is használhatnak a vendégek.

Szarvason felújítják a fürdőt, míg Gyomaendrődön átfogó tisztítást és fertőtlenítést végeznek, de egyelőre egyik strand esetében sem tudni, hogy mikor nyithatnak. A többi, kisebb békési strand még nem adott tájékoztatást idei terveiről.

 

További programok »

FEL