Békés megye a legaktívabb a Szakma Kiváló Tanulója versenyen

2020. január 14. 17:03 | Sipos Gábor

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara békéscsabai épületében rendezték meg A Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny első elődöntőit hétfőn délelőtt. A megmérettetés középdöntőjéről lehet majd továbbjutni a középdöntőbe és onnan a fináléba, amelyet áprilisban, Budapesten rendeznek meg.

Magyarországon a két verseny nevezéseit illetően Békés megye a legaktívabb térség. Az idei megmérettetésre is több, mint 500 diák nevezett. A hétfő délelőtti elméleti versenyen négy szakma diákjai képviseltették magukat. A szeghalmi Szigeti Endre Szakgimnázium és Szakközépiskolát minden évben sikeresen képviselik a diákok az iparkamara békéscsabai épületének tetőterében megrendezett elődöntőn.

- Iskolánk tanulói már két alkalommal is felálhattak a képzeletbeli dobogó második fokára az országos döntőben. Azóta ezek a diákok nagyon komoly karriert futottak be, egyetemi végzettséggel, saját céggel, de azt gondolom, hogy a most induló gyerekeink között is vannak olyanok, aki esélyesek a továbbjutásra – nyilatkozta a Gyulai Szakképzési Centrum Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának műszaki tanára, Jámbor Lajos.

Békés megyében a nevezhető hetven szakmából harmincötben képviseltetik magukat a diákok. A verseny három fordulós.

- A középdöntőbe jutás nem automatikus, tehát nem azt jelenti, hogy minden megyéből feljut öt, tíz vagy húsz gyerek. Az országos létszámtól függően, ha egy szakmából sok tanuló van, akkor többen jutnak a középdöntőbe, ha kevesebb, akkor kevesebben – mondta Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Osztályának vezetője.

A Szakma Kiváló Tanulója verseny középdöntőjétől a diákoknak már nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudásukról is számot kell adniuk. A döntőt áprilisban rendezik: a budapesti SzakmaSztár nevű versenyen dől el ki lesz szakmája legjobb tanulója.

 

FEL