Beindult a hadi gépezet Gerlán – Katonai fesztivált tartottak szombaton

2019. június 30. 11:27 | Horváth Szabolcs

Második alkalommal szervezett katonai hagyományőrző fesztivált a Gerlai Wenckheim Társaság és a Békés Megyei Károlyi- huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A szombati programon a történelmi korok hadi eszközei és járművei, harcászati módjai, jelentek meg látványos bemutatókkal, csatajelenetekkel a honfoglalástól egészen napjainkig.

 

 

A gladiust, a római légiósok szúró fegyverét, illetve lorica segmentatát, a kor katonáinak páncélját is megtekinthették az érdeklődők a fesztiválon, amelyen Maximus és Makro, a két római légiós meg is mutatták, hogyan használták a kardokat, pajzsokat a csatákban. Néhány lépéssel arrébb a honfoglaló magyarok életét mutatták be több jurta és tábor segítségével, korhű berendezéssel, használati és harcászati eszközökkel.

A gerlai Wenckheim-kastély parkjában a hagyományőrzők az általuk bemutatott korszak korhű bemutatására törekedtek. Bruncsák Tamás, a Nagyváradi Pusztai Farkasok Ordas Nemzetség Hagyományőrző Íjász Egyesület tagja kérdésünkre arról beszélt, hogy ez nem könnyű feladat, hiszen bizonyos leletek – például a fából vagy szövetből készült eszközök, ruházatok – nem vagy csak töredékesen maradtak meg az utókor számára, ezért sokszor nehéz meghatározni azok pontos összetételét.

A fesztiválon középkori, I. és II. világháborús harcászati eszközöket, tankokat, fegyvereket, valamint a napjainkban is használt járműveket, harckocsikat láthattak az érdeklődők.

Majerhoffer Miklós, a Békés Megyei Károlyi- huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke kiemelte: harcászati bemutatókkal, kisebb csatajelenetekkel készültek, melyek közt a mai honvédség, illetve a készenléti rendőrség is bemutatkozott.

A gyerekek közül a legbátrabbak teljes felszerelésben a katonai akadálypályát is kipróbálhatták.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

FEL