Befejeződött a játszóház kialakítása Gyulán

2023. június 3. 10:14 | behir

Befejeződött az egykori alispáni lak helyén, mintegy 300 millió forint uniós támogatásból létrehozott játszóház kialakítása Gyulán - közölte a projektgazda közleményben az MTI-vel.

A vár, a Várfürdő, az Almásy-kastély, a jelentősebb fürdővárosi szállodák és a román ortodox templom közelében, a Szent Mikós parkban kialakított turisztikai attrakcióra a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (ginop) keretéből nyerték el a támogatást. Ezt az önkormányzat mintegy 50 millió forint saját forrással egészítette ki - írták.

A látogatókat mintegy 1000 négyzetméteren elterülő, parkosított kert, valamint a több mint 300 négyzetméteres épület játék- és szórakoztatóelemekkel felszerelt termei várják.

Az attrakciók jelentős része fedett vagy zárt helyen kapott helyet, így azok a turisztikai szempontból nehezen hasznosítható időszakokban is használhatók lesznek - emelték ki.

A helyi Futizo Kft. által végzett kivitelezés során helyreállították és felújították a tetőszerkezetet, parkosított udvart alakítottak ki, továbbá felújították a pincét.

Az épületben különböző tematikájú termek kaptak helyet: zsúrterem, gamerterem, népmeseszoba és könyvsarok, mászószoba, minipolis, babyszoba, pelenkázó- és szoptatóhelyiség, valamint ajándékbolt és kávézó.

Az udvaron fedett színpadot, "harci pályát", extreme-pályát, buborékfoci-pályát, bográcsozót, szalonnasütőt, valamint bringóhintó- és airwheel kölcsönzőt alakítottak ki.

A pincehelyiségben "szülőmegőrző" vendéglátóhelyet létesítettek, ahol a gyermekek időtöltése alatt a szülők étel- és italfogyasztással tölthetik idejüket.

A műemléki védettség alatt álló épület az 1801-es nagy tűzvész után, id. Cziegler Antal uradalmi építész tervei alapján, copf stílusban épült. Leghíresebb lakója Szombathelyi Antal alispán (1802-1862) volt, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Kossuth Lajos nevezett ki Békés vármegye kormánybiztosává.

Forrás: MTI

További programok »

Gyula

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét „muzsikál” az erdő Gyulán is

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szeptember 29. és október 1. között országszerte természetismereti sétákkal, zenei élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A gyulai programok az Almásy-kastélyban, a Mályvádi-erdőben és Városerdőn, míg a határ másik oldalán Nagyváradon zajlanak majd.
18:20
FEL