Bayer Zsolt- Békéscsabán is elszabadulhat a pokol

2016. április 15. 16:52 | Horváth Szabolcs

Bayer Zsolt volt a Csabai Közéleti Esték vendége. A publicista, író és műsorvezető előadást tartott a migrációs helyzet jelenlegi állásáról és beszélt Békés megye helyzetéről. Elmondta, nem lehet hátradőlni és ölbe tett kézzel várni, mert még közel sincs vége a menekülthullámnak.

A népvándorlással és a migrációs hullámmal kapcsolatban Bayer Zsolt úgy véli, ha újra elindul a menekülthullám, azt Békéscsaba is megérzi, hiszen közel fekszik a magyar-román határhoz.

- Azt nem mondhatjuk, hogy túl vagyunk a dolgon, azt dőljünk hátra. Sajnos ezt nem mondhatjuk. A napnál világosabb. Az idei év első három hónapjában több bevándorló érkezett a határhoz és több bevándorló érkezett Európába, mint tavaly első három hónapjában. Na, most tavaly az év végi mérleg az közel két millió fő volt, csak a Nyugat- Balkáni útvonalon- közölte az író.

Bayer Zsolt hozzátette: most Macedónia védi az egész Európai Uniót azzal, hogy lezárta a határait. Viszont senki nem tudhatja, hogy a szakadatlanul áramló tömeg és az őket szállító embercsempészek merre találnak új útvonalat. Éppen ezért gondolja úgy az író, hogy Magyarország is bármikor a látótérbe kerülhet.

- Hála Istennek van referencia. Felépült ugye tavaly Röszkénél a kerítés, az egész déli határszakaszon. Ott most az a helyzet, hogy korábban a kerítés előtti állapotokhoz képest, most a legrosszabb időszakokban is napi száz alatt van azoknak a száma, akik bejutnak a kerítésen keresztül. Ekkora védelmet jelent a határzár- közölte Bayer Zsolt.

Bayer Zsolt szerint Békés megyében egyelőre elég a katonák és rendőrök által képviselt erő. A publicista szerint, ha egy nap az illegális határátlépők százai jelennének meg, akkor azonnal megépítené a kormány a határzárat. Most a határsértőket elfogják, és gyorsított eljárásban visszatoloncolják.    

További programok »

FEL