Barbie: álomból valóság

2016. január 29. 16:24 | Fekete Kata

A BBC úgy tudja, hogy a Mattel játékgyártó még az idén kijön a Barbi több új alakjával. Így lesz picit molettebb, alacsonyabb, magasabb, sötét bőrű, kék hajú és különféle szemszínű baba. A pszichológus szerint az sokat segít a gyerekeknek, ha nemcsak egy nőtípust szeretnének követni.

Barbie 57 éves, legalábbis 1959-ben született az első változata, ennek ellenére megmaradt a húszas évei elején járó, extrém magas, hihetetlenül vékony nőnek. A gyártó, a Mattel tett már néhány kísérletet arra, hogy közelítse a babáit a valósághoz: készített már terhes Barbiet, amelyiknek a hasában egy magzat nőtt és ha akartuk, megszülethetett. Három éve – ha piacra nem is dobták – de Észak-Amerikai kórházakba vittek rákos, kopasz Barbie-kat, hogy a kemoterápián átesett gyerekek játszhassanak vele. S ismét itt az újdonság: jönnek a gömbölyded, magas, vagy éppen alacsony, különböző bőr- és szemszínű, és frizurájú babák. Dr. Kozma Zoltán üdvözli az ötletet.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek ne csak egy ideált, egy magas, vékony, hosszú szőke hajú nőt lássanak maguk előtt, hiszen nem mindenki felel meg ennek a képnek – mondta a gyulai klinikai szakpszichológus. – Így, hogy több bőr és hajszínű, magasságú Barbie babát lehet majd kapni, a gyerekek és a szülők is választhatnak. Nemcsak a játékokban, hanem a mesékben is fontos lenne a sokszínűség. A magyar népmesék mellett elővehetjük más nemzetek meséit, hogy a kicsik halljanak kínaiakról, négerekről, japánokról, indiánokról és más kultúrákat is megismerjenek. Egyúttal toleranciát is tanulnak.

A klasszikus Barbie babákat azért érte a legtöbb kritika, mert a kislányok egy része felcseperedvén hasonlítani szeretne a játékhoz. Emiatt könnyen anorexiások lehetnek, illetve más testképzavaruk is kialakulhat, mivel egy túlzottan tökéletes ideált követnek. S időről időre akadnak is olyanok, akik addig szabatják át a testüket a plasztikai sebészekkel, amíg élő Barbie babaként szállnak le a műtőasztalról. Az ukrán, korábban modellként dolgozó Valeria Lukyanova szinte naponta posztol magáról új fotókat az egyik közösségi oldalon. Büszke rá, hogy majdnem tökéletes Barbie-utánzat.

FEL