Barangolás, madárgyűrűzés a Maros-ártérben

2024. február 5. 10:09 | behir.hu

A viharos idő ellenére szép számban érkeztek résztvevők január 27-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság téli túrájára, melynek során a Maros-ártérben barangoltak.

A 27 kiránduló között voltak óvodás és általános iskolás gyermekek is. Ez örvendetes, mert a túrák egyik fontos célja éppen az, hogy ismereteket adjunk át a gyermekeknek a helyi természeti értékekről.

– Vendégeinkkel egy rövid (1 km-es), könnyed sétát tettünk, érintve a Maros folyót. A parti erdősávban megtekintettük a hódok látványos rágásnnyomait a nyárfákon. A kihelyezett kameracsapdák segítségével készített felvételeken láthatták a résztvevők, hogy mit is művelnek éjszakánként ezek a nagytestű vízi rágcsálók. Ezután távcsövek segítségével a folyón tartózkodó récéket figyeltük meg. A tőkés récék mellett fütyülő récék is szemünk elé kerültek – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park közleményében.

Mint írják, az erdőben továbbhaladva alaposan szemügyre vettek egy harkályok által szétvájt, összefúrt, korhadt fatörzset. A szakvezető itt arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy miért fontosak a holt fák egy egészséges erdőállományban. Szó esett arról is, milyen természetközeli erdőgazdálkodást végez a Maros mentén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

 

 

A túra csúcspontját a madárgyűrűzési bemutató jelentette, melyre a Maros-ártér emblematikus pontján, a Bekai-halomnál került sor. A csoportk érkezésére már vártak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. A szakemberek néhány, a kihelyezett madáretetőnél megfogott, énekesmadarat mutattak be a vendégeknek. Rövid ismertető hangzott el a madárgyűrűzésről és annak természetvédelmi vonzatairól. A gyerekek örömmel vették kézbe és simogatták a madarakat, a gyűrűzés után pedig ők engedték szabadon az apró énekeseket. Azt is megnézték, hogy a kihelyezett függönyháló segítségével hogyan fogják meg a madarakat.  

A háromórás túra végére a nap is kisütött, s mindannyian élményekkel gazdagodva tértek vissza a kiindulóponthoz. A kirándulás a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” elnevezésű, országos programsorozat keretében valósult meg.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park 

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL