Banánár-háború jöhet, ám ennek nem mindenki örül

2018. november 4. 08:10 | behir

Az Aldi és a Lidl diszkont áruházláncok olcsó áraiknak köszönhetően egyre nagyobb piaci részesedést harcolnak ki maguknak. Ennek viszont – tűnjön bármennyire is meglepőnek – hosszú távon a banánkedvelő fogyasztók láthatják kárát. A diszkontcégek ugyanis szeretnék olcsóbban megvásárolni a termelőktől a banánt, akik szerint ez silányabb termékhez, alacsonyabb termelékenységhez vezethet, és nem utolsósorban, sokan tönkre is mehetnek közülük.

A kiskereskedelmi csatározásban jelenleg minden arról szól, hogy ki, melyik forgalmazó képes alacsonyabb áron kínálni a termékeket.Éppen ennek köszönhető az olyan diszkontláncok térhódítása, mint amilyen a Lidl és az Aldi. A termelők szerint viszont ennek az árháborúnak éppen ők isszák meg a levét, és sokak megélhetése forog kockán.

Az egyik jelentős banánexportáló ország például Kolumbia, amelynek éves banánkivitele 918 millió dollárra rúg, a mennyiség 85 százaléka Európába kerül. Az ország banántermelőinek szakszervezete nemrégiben hangot adott elégedetlenségének azzal kapcsolatban, hogy az Aldi a banánok dobozonkénti felvásárlási árát 0,60 dollárral csökkentené 2019-ben a mostani szinthez képest.

A banánokat dobozonként adják el, egy doboz nagyjából 18 kilogrammnak felel meg. A dobozok ára 7 és 16 dollár között mozog. A gazdák szerint az átvételi ár csökkenése azt eredményezné, hogy olcsóbb, silányabb munkaerőt kéne foglalkoztatniuk, ez pedig a banán minőségének romlásához vezetne.

Ezt pedig a világ számos, Kolumbiától távoli országában is megéreznék.

Ráadásul sokak megélhetése múlik a banántermesztésen, egy ekkora árváltozás pedig a csőd szélére sodorhatja a termesztőket.

Nem ez az első eset, hogy az Aldi a piaci erejét használja alacsonyabb árak kikényszerítéséhez, és minden bizonnyal nem is ez lesz az utolsó. A banántermesztők sajtóközleményben reagáltak az Aldi döntésére, és arra kérték a vállalatot, hogy jól fontolják meg az árcsökkentést.

A Numbeo adatai szerint azonban Európára igencsak ráférne az olcsóbb banán.Az oldal rangsorolta a világ országait annak alapján, hogy ott mennyibe kerül 1 kilogramm banán.

A lista első 15 helyezettjének többsége olyan európai ország, ahol az Aldinak komoly piaci részesedése van. Összehasonlításképp: például Norvégiában 2,76 dollár körül mozog 1 kiló banán ára, míg az Egyesült Államokban 1,48 dollár, Egyiptomban pedig 0,65 dollár.

 

Forrás: Origo

További programok »

FEL