Balesetet okozott a csabai férfi, pénzbüntetéssel megúszhatja

2024. április 15. 08:27 | behir.hu

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 50 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben, aki elsőbbségadási kötelezettségének elmulasztásával okozott súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetet.

A férfi 2023. október 20-án, a reggeli órákban a tulajdonát képező személygépkocsiból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvényt vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén kívül, egy kisréti tanya felől a 470. számú út irányába vezető burkolatlan földúton. Haladása során úgy keresztezte a 470. számú úttal párhuzamosan kiépített szilárd burkolatú kerékpárutat, hogy nem biztosított elhaladási elsőbbséget a neki balról, Békés felől Békéscsaba irányába segédmotoros kerékpárral közlekedő fiatalkorú sértett számára, és felhaladt a kerékpárútra. Ezt észlelve a sértett – az ütközés elkerülése érdekében – a segédmotoros kerékpárral vészfékezett, melynek következtében sodródni kezdett, majd a kerékpárúton elhelyezett behajtást gátló optikai oszlopnak ütközött, és elesett. A baleset következtében a segédmotorkerékpárt vezető 17 éves fiú 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A terhelt cselekményével megszegte a KRESZ 28.§ (2) bekezdés c) pontjában foglaltakat, amely szerint a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben a földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére.

 

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL