Bakondi: A jogi határzár megerősítése a magyar emberek biztonságát szolgálja

2017. február 13. 06:10 | Mikóczy Erika

A jogi határzár megerősítésével újabb, a magyar és az európai emberek biztonságát szolgáló lépést tesz a kormány, mert csak ellenőrzött és menekült- vagy oltalmazotti státusra jogosult emberek léphetnek be Magyarország, ezáltal az Európai Unió területére - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatorna vasárnap esti műsorában.

Bakondi György, akit arról kérdeztek, hogy az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében négy törvény, a beutazási-tartózkodási, a menedékjogi, a szabálysértési és az államhatárról szóló jogszabály módosítását javasolja a kormány, közölte: a javaslatok szerint megszűnik annak lehetősége, hogy valaki benyújtsa kérelmét, majd az elbírálás ideje alatt megszökjön. A tranzitzónákban kell benyújtani a menedékkérelmeket és az elbírálást is ott kell megvárni - tette hozzá.

Akármennyire is gyorsan dolgozott a hatóság, "nagyon nagy azoknak a száma, akik ezt a gyors munkát se akarták megvárni" és azonnal továbbmentek - fogalmazott.

Azokat is visszaviszik a tranzitzónákba, akik jelenleg különböző szállásokon várják kérelmük elbírását - mondta a főtanácsadó, hozzátéve, a tranzitzónákból a kérelmet benyújtó "bármikor (...) visszatérhet Szerbia területére".

A műsorban Bakondi György kitért arra is, hogy változnak a migrációs útvonalak, "egyre gyakrabban előfordul, hogy Törökországból a hajók nem Görögországba tartanak, hanem Olaszországba", és ez érintheti Szlovéniát vagy Horvátországot is. Az embercsempészek mindig keresik a gyenge pontokat, Magyarország ezért építette ki határvédelmi rendszerét - fűzte hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kabinet javaslata értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz.

FEL